15.3 C
Čakovec
Utorak, 21 ožujka, 2023

Povratak Hrvata

Generacija rođena sredinom prošlog stoljeća napokon je dočekala dugo sanjani san, postali su punopravni građani Europske unije. San je napokon ostvaren, već ga slavimo. No nitko nije očekivao tako težak put, mnogi ondašnji studenti, danas već sijedi, bili su uvjerenja da je Europa tu odmah, iza ugla, vjerujući u slobodoumnost i ljudska prava. Prevarili su se.

Na kraju su odlučile političke silnice i propast komunizma u Europi devedesetih godina. Za Hrvatsku je to bila povijesna šansa da se izbori za svoju samostalnost, nažalost, najtežim putem, Domovinskim ratom. Nositelji slobode bili su hrvatski branitelji, a prije njih i svi oni koji su potiho i s nadom sanjali slobodnu Hrvatsku.

Zbog tog su sna već devedesete određeni osnovni politički pravci razvoja demokratske Hrvatske – ulazak u Europsku uniju i NATO.

Trebalo je više od trideset godina da se to ostvari, čini se da smo za to vrijeme svi zajedno postali jači i otporniji. Postali smo doista punopravni Europljani, generacije nakon nas bit će nam zahvalne. No tek sad počinje prava bitka.

Prvi korak je učinjen, odjednom smo počeli govoriti da smo mala zemlja, a to znači da moramo biti bolji i pametniji da bismo imali šanse. Saznali smo da je u Europi važna realpolitika, da su koristi počesto ispred ideala.

Jednostavno je, od Nove godine počinje obrnuti proces. Zemlje Europske unije tjeraju nas da budemo u punom smislu Hrvati, da budemo različiti i da se u demokratskoj areni borimo za svoje interese.

To pak znači da smo uistinu bojni brod koji plovi pučinom europske politike, kako su nas nazvali neki u nogometnim vodama. Doduše, kapetan broda i prvi časnik palube zasad su u neslozi, možda nešto i naučimo iz te nesloge za budućnost. Barem spoznaju da prvi ljudi ove zemlje mogu imati različite puteve do istog cilja.

Cilj je zapravo unaprijed poznat, što bolja i što jača Hrvatska. Veliki uspjesi godine koja je na izmaku, Pelješki most, Schengen, Katar, uvođenje eura, terminal za plin, zasluge su ove Vlade, to je bar jasno.

Kao i neuspjesi, petljanje s obnovom i obnovljivim izvorima energije kojih je daleko premalo sve zbog politike, ali i predstojeća stagnacija u idućoj godini.

Ukratko, ne vraćamo se samo u Europu. Doista se vraćamo sami sebi, svojim korijenima i kulturi, ali i našim budućim pobjedama znanja i ljudskog duha.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,036FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE