Ništa bez lobiranja

Nikola Novak, načelnik Nedelišća, političar je nove generacije. Među najmlađim je međimurskim načelnicima jer je tek prešao srednje tridesete godine života, a vodi najveću općinu u Međimurju.

Stjecajem okolnosti pobliže sam ga imala prilike upoznati kao zamjena kolegici na njegovoj podužoj zadnjoj presici pa je to bila prilika da steknem dojam o njemu kao političaru.

Posebno mi je bilo interesantno pratiti kako on kao pripadnik mlade garniture načelnika politički funkcionira. Pripada etabliranoj staroj političkoj stranci – SDP-u, koja je politički već duže u slobodnom padu. Pri tome još nije do kraja jasno ima li stranka otvoren ili zatvoren padobran te hoće li na sljedećim parlamentranim izborima sletjeti na meko ili tvrdo tlo.

Nikola Novak izrazito je politički pragmatičan. Sklon zahvaljivanju. Time pokazuje osobinu političara koji voli uključivati i koji se ne ne opterećuje što će o tome misliti stranačka vrhuška. Očito mu je puno više stalo do mišljenja građana nego do dodvoravanja stranačkom vodstvu. Da nije takom ne bi bez imalo kompleksa hvalio HDZ-ovce koji su mu pomogli pri guranju projekta obilaznice Nedelišća. Mogao je njihov utjecaj prešutjeti, ali nije. Kao pragmatični političar svjestan je važnosti umrežavanja, lobiranja i priznavanja zasluga onima koje to ide. Na kraju krajeva, njegove zasluge zbog toga neće biti manje. Ako se obilaznica Nedelišća izgradi u njegovu mandatu, svi će biti u situaciji win-win.

U principu na lokalnoj razini i nema visoke politike i ideoloških cjepidlačenja. Posao se načelnika svodi na rješavanje životnih i komunalnih problema građana. Malo je bitno koje je stranačke boje vlast kada voda prodire preko nasipa prema kućama, kad se građani muče s preopterećenim prometnicama zbog kojih ne mogu izaći na cestu ili se truckaju po udarnim rupama. Bit će zanimljivo pratiti je li Novakov politički pristup prva lasta ili proljeće koje dolazi?

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE