Međimurci probili led

Činjenica je da je Međimurska županija postala predvodnica zaštite potrošača u Hrvatskoj. Doduše, ne može se govoriti o politici zaštite potrošača jer u Hrvatskoj ta politika nije definirana, za razliku od Europske unije gdje je zaštita potrošača jedna od prioritetnih politika. Poznato je da Zakon o zaštiti potrošača ograničava sufinanciranje udruga za zaštitu potrošača usmjeravajući ih isključivo na javni sektor (prema tumačenju resornog ministarstva – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja).

Zakon određuje da udruge za zaštitu potrošača moraju u svojem djelovanju biti neovisne o trgovcima. Tu odrednicu resorno Ministarstvo tumači na način da udruge potrošača ne smiju primati donacije od trgovaca pa je čak u zadnjem javnom natječaju za sufinanciranje projekta udruga u uvjetima natječaja prijavitelj morao potpisati izjavu da udruga nije u poslovnom odnosu s trgovcima te se obvezuje da neće stjecati sredstva od strane istih za vrijeme trajanja ugovora.

Zbog tih odrednica trgovačka društva u pravilu odbijaju sufinancirati udruge za zaštitu potrošača te se stvara mišljenje da su udruge potrošača i trgovci na suprotnim stranama. To je velika hrvatska zabluda na što je Društvu potrošača Međimurja skrenuta i pozornost u kontaktima s Glavnom upravom za pravosuđe i zaštitu potrošača Europske komisije.
Naime, nepobitno je da trgovci, javni sektor i udruge potrošača imaju isti cilj, a to su „zadovoljni potrošači“, razlika u metodama i putu kako to ostvariti, što činjenično nameće suradnju gospodarskoj, javnog i civilnog sektora.

Stoga, možda i ne začuđuje što je upravo u Međimurskoj županiji, koja jedina od svih županija u Hrvatskoj javno objavljuje natječaje za sufinanciranje udruga za zaštitu potrošača i ima savjetovalište za zaštitu potrošača (Međimurski info centar potrošača), probijen led.
Naime, „Međimurje plin d.o.o“ je prepoznalo značaj informiranja potrošača i suradnje s udrugama potrošača te je prihvatilo sponzorirati projekt Društva potrošača Međimurja pod nazivom „TROŠILICA INFO 2020“. Projekt je naravi održavanje Prvog potrošačkog internetskog portala u hrvatskoj koji provodi DPM.

Time je probijen led i poziv svim trgovačkim društvima u Međimurskoj županiji da otvore javne natječaje za sufinanciranje projekta koje provode udruge za zaštitu potrošača. Naravno, pritom vodeći računa o zakonskim odrednicama, a i potrebi da se izbjegne sukob interesa, tj. da trgovačka društva kao i javni sektor ne narušavaju neovisnost rada udruga.

Ostavi komentar