3.5 C
Čakovec
Srijeda, 29 studenoga, 2023

Kineski odgovor

Međunarodni odnosi ovih su dana ponovno na naslovnim stranicama svjetskih i domaćih medija. Nakon godinu dana rata u Ukrajini gdje ruska agresija ne jenjava, konačno je poznat stav buduće supersile Kine.

Vlada Republike Kine poziva Rusiju i Ukrajinu da se vrate izravnim pregovorima, a neprihvatljivim smatra svaku prijetnju nuklearnim oružjem. Kineski je službeni stav da treba poticati Ukrajinu i Rusiju da pregovaraju.

Kina takođe traži da strane u sukobu izbjegavaju napade na civile i da se drže međunarodnog humanitarnog prava. Osim toga, da ne napadaju civilne građevine, što bi zapravo trebali reći Putinu. Kina kao neutralna država u ovom sukobu poziva obje strane da se poštuje suverenitet država.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine upozorilo je Zapad na oštar način: – Treba napustiti mentalitet Hladnog rata. Sigurnost jedne zemlje ne bi se trebala osiguravati usklađivanjem sigurnosti drugih država, a regionalna sigurnost ne može se održavati jačanjem i širenjem vojnih blokova, kaže se u kineskom priopćenju.

Kina se također protivi bilo kakvim sankcijama bez odgovarajuće odluke Vijeća sigurnosti UN-a te traži zaštitu globalne ekonomije od posljedica rata u Ukrajini.

Novu napetost izazvao je u utorak kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang, spomenuvši i moguć rat: – Ako ne promijeni pristup, SAD i Kina idu prema neizbježnom sukobu. On je spomenuo igru s nultim rezultatom, prema njemu, SAD vodi politiku na način kao da želi uništiti Kinu: ako ti umreš, ja živim.

To treba čitati između redaka, važno je vrijeme same izjave. U ovom trenutku kinesko gospodarstvo i dalje raste, no sporije, od tri do pet posto, dok američko i englesko samo što nije ušlo u recesiju, pa bi Kina trebala biti garant oporavka svjetskih lanaca opskrbe. Pri tome se zaboravlja da je dva desetljeća SAD kupnjom robe u Kini uz američki kapital i investicije zapravo pomagao Kini da ostvari munjevit rast. Nakon primjene ekonomske politike i bijega američkih kompanija iz Rusije i Kine posljednju jednu godinu, Kinezi moraju naći nova tržišta. To više nije SAD kao obećana zemlja ni Zapad, koja pak mora naći nove jeftine proizvođače, i zato se okreće Indiji i istovremeno postupno zatvara vrata Kini u Europi i zapadnim zemljama. Drugim riječima, tvrdoglavi ruski rat u Ukrajini donosi sve više nevolja i samoj Kini, koja igra na kartu svoje snage i brojnosti.

U slučaju daljnje blokovske eskalacije, najviše bi ekonomski stradale male zemlje, a to znači i Hrvatska.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE