3.5 C
Čakovec
Srijeda, 29 studenoga, 2023

U potrazi za jednorogom

Jednorog je mitsko biće iz bajki, no u poslovnom svijetu se ime koristi za brzorastuće tvrtke koje dostižu vrijednost od milijardu eura ili dolara i više. U Hrvatskoj se tako spominje kao jednorog  tvrtka Infobip, a na tom je putu i tvrtka Rimac Automobili. To nam govori da se i u Hrvatskoj mogu pojaviti mitski jednorozi.

Legitimno je pitanje kad će Međimurje dobiti prvog jednoroga. Ključ za status jednoroga je veoma brz razvoj, čitaj velika ulaganja u proizvodnju i inovacije. Ubrzan razvoj koji donosi najveću dobit može se dogoditi jedino ulaganjem u nova znanja i nove tehnologije.

Za razliku od vodećih zemalja, za Hrvatsku ipak vrijede drugačija pravila. Ključ hoće li neka tvrtka biti jednorog ili ne ovisi o vizionarima i timskom radu, odricanju i sreći. Potrebna su velika strana ulaganja jer država za potrebnu pomoć nema dovoljne resurse niti organizacijsku strukturu.

No status jednoroga moguće je postići i u Hrvatskoj, što je i najvažnija poruka za sve poduzetnike i inovatore.

U posljednje vrijeme svjedoci smo svjetskih jednoroga u farmaceutskoj industriji, biotehnologiji, elektronici i informatici, robotizaciji i umjetnoj inteligenciji.

Ako pogledamo najuspješnije tvrtke u Međimurju koje danas predvodi LPT iz Preloga, slijede Muraplast, Tubla i TMT, Tehnix i druge, vidjet će se da se te tvrtke bave klasičnom, doduše naprednom industrijskom proizvodnjom, a neke postavljaju i svoje standarde na razini Europe. Za sada nema naznaka da bi neka od međimurskih tvrtki u skoroj budućnosti  postala jednorog, no uvijek se može dogoditi iznenađenje.

No ono se neće dogoditi u klasičnim industrijskim proizvodnjama, već negdje drugdje, možda sutra u kojem tehnološkom inovacijskom centru, koji su tek u razvoju, možda uz pomoć sretnih okolnosti. Daleko smo od sinergije inovacijskih centara, a još više od umjetne inteligencije. Mogu li župan Matija Posavec, načelnici općina i gradova i Zagreb kako pomoći?

U svakom slučaju, natječaj za prvog međimurskog jednoroga je otvoren, a ona sredina koja ga iznjedri bit će nagrađena. Ne samo materijalno, već  duhovno i znanstveno, moći će kreirati svjetske trendove razvoja na globalnoj razini, bit će ispred drugih.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE