Spomenici su rentabilno ulaganje

[layerslider id=”3″]

Već je dugo poznata činjenica da atrakcije prodaju turističke destinacije, to je u potpunosti jasno. Ipak, rijetko bi se koji naš političar na vlasti usudio uvrstiti spomenike među atrakcije. Smatra se da su spomenici naprosto spomenici prošlim vremenima, no nikako nije tako.

Spomenici i druga kulturna i prirodna dobra zapravo uvjetuju razvitak turizma te omogućuju turističku rentu u našem kraju. Što su u nekom gradu spomenici atraktivniji i privlačniji, to je veća njihova ekonomska vrijednost za turizam, ali i za društvo. Zbog toga je, ekonomski gledano, novac izdvojen za spomenike vrlo rentabilna turistička i društvena investicija.

U našem slučaju, grad Čakovec i druga mjesta Međimurja naprosto moraju mnogo više ulagati u kulturno-povijesne spomenike kao atrakcije jer je dokazano da se takve investicije, koje i nisu tako velike, sigurno vraćaju u budućnosti i donose višestruku korist.

Svojedobno je Matica hrvatska Čakovec više iz domoljubnih, a manje turističkih razloga podigla pedesetak spomen-ploča i manjih spomenika u Međimurju, kako bi se nadoknadio manjak spomeničke kulture u Međimurju zbog prijašnje višestoljetne mađarizacije. To je dijelom uspjelo, no nije bilo novca za veće zahvate.

O uređenju Starog grada Čakovec mnogo se govorilo, no ovih dana se to i realizira. Svima je jasno da treba obnoviti i urediti mauzolej Zrinskih u Šenkovcu. To što se to tako dugo čeka, znak je nedovoljne kulturne, ali i ekonomske pameti.

Sad novi predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel predlaže više atraktivnih kulturno-povijesnih spomenika posvećenih Zrinskima u centru Čakovca, uz stari grad i perivoj. Ideja je da centar Čakovca odiše starinskim štihom i spomenicima kulture tako da postane atraktivan za šetnje od spomenika do spomenika. Baš ovih dana vidjeli smo na televiziji što se sve može izreći za Nikolu Zrinskog IV, sigetskog junaka kojeg je slavila cijela Europa. Grad Čakovec se dosad nije s njim previše hvalio, smjestio ga je na parkovnu periferiju.

Hrvatski ban Nikola Zrinski VII. Čakovečki pak niti nema dostojnog spomenika u Čakovcu, a Katarina Zrinska tek bistu. Osnivač Čakovca grof Čak također nema svoj spomenik, kao da ga se grad srami.

Pitanje je jednostavno: zašto grad Čakovec ne podiže atraktivne povijesne spomenike koji svojim postojanjem mogu podići kulturnu, turističku i ekonomsku vrijednost centra grada danas, a još više u budućnosti?

Ostavi komentar