Ima li još krokodila u političkom bazenu

Svako zlo za neko dobro. Iz zla da su zbog blokade bolnica od strane veledrogerije pacijenti ostali bez lijekova, ispali su skriveni kosturi iz ormara i razobličili trulost sustava. Ministar Beroš je samo jedna u nizu razočaravajućih ikona trulosti sustava. Pitanje je hoćemo li dopustiti da nam u vidu reforme prodaju dodatno opterećenje za zdravstvo? No koliko god mi dali novaca više, po uhodanom modelu neće ga biti dosta.

Kad se ministar financija Marić čudi kako to da troškovi u zdravstvu rastu, a usluge su pale za više do 20 posto, što se tu još ima reći?

Pisali smo o tome da je lijek za onkološku bolest Tasigna za preko pet tisuća kuna skuplji u Hrvatskoj nego u Sloveniji, što nema logike jer je tamo i PDV na lijekove veći nego kod nas. Javne nabave su gnojni čir koji godinama nemoćni gledamo. Gutaju ogromne novce radi prelijevanja novca u privatne džepove. Preplaćena Beroševa platforma za cijepljenje, kao nekad bojanje tunela, su slikoviti primjeri za to. Nitko taj gnojni čir nije razrezao skalpelom. A kad pukne, iscurit će iz tog čira toliko gnoja da će nam biti muka.

Kad se radi za državu, ili za javni sektor, cijene se formiraju drugačije nego u realnom sektoru. U državnom i javnom sektoru se plaća tuđim, a ne svojim novcem. A kad se plaća tuđim, cijena nije u pitanju, što košta da košta. Treba pomoći, kumove, prijatelje, prijateljice, sinove i kćeri, nećake, simpatizere. Izravnati dugove s onima koji su bili podupiratelji u kampanji.

Sve će to narod platiti, tako dugo dok ne pita za račun. A predugo se ne pita. Premijer brani ministre uhvaćene s prstima u pekmezu po sistemu – nije gotovo kad je gotovo, nego je gotovo kad ja kažem da je gotovo. Koliko je ministara uhvaćenih s rukama u pekmezu iza kojih su se vukli repovi afera do sada smijenio, postavlja se pitanje ima li još krokodila u političkom bazenu?

Ako se tako nastavi, trebat će svijećom tražiti pravednike koji će pristati voditi spaljenu zemlju. Zbog iscijeđenih domaćih izvora pod nos nam guraju europske fondove i milijarde koje se valjaju prema nama. Inovativan smo mi narod, nema te hermetičke zatvorene kutije iz koje mi nećemo izvući novac.

Ostavi komentar