Druženje uz kavu čuva mentalno zdravlje

Ovog ljeta ipak smo mrvicu odahnuli od zabrana i ograničenja druženja. Spasile su nas terase, a bilo je i ponešto manifestacija na otvorenom. Da nije bilo tako, već bismo do kraja puknuli i prolupali. Godišnja doba dolaze i prolaze, a s njima toplina i sezona terasa.

Gdje ćemo piti kavu kad zahladi i kad bismo se rado uvukli u tople prostore? Nije to samo pitanje uživanja u omiljenom napitku, već se pitanje kafića pretvorilo u prvorazredno društveno, političko i gospodarsko pitanje.

Tko će moći, a tko neće moći ući? Podjela građana na cijepljene i necijepljene. Je li to pitanje društvene segregacije ili zaštite od zaraznih bolesti? Je li to isto kao kad se odjeljuje pušače od nepušača? Naime, i pušenje je zabranjeno u zatvorenim prostorima.

To je i gospodarsko pitanje. Hoće li zbog zabrana jedna grana ugostiteljske djelatnosti izumrijeti? U ovom slučaju prodaja i posluživanje kave.

Druženje uz kavu ima snažnu socijalnu dimenziju. Ispijanje kave i čavrljanje ima psihoterapeutski učinak. Ako taj običaj nestane, ljudi će se još više osamiti i izolirati, a to je put prema narušavanju mentalnog zdravlja. Loše za ljude, dobro za farmaceutsku industriju koja ima pune šake lijekova za depresivne i usamljene ljude koje kemijskim sredstvima čini funkcionalnima i normalnima.

Ipak, nema te tablete koja će vas usrećiti kao druženje s ljudima, čavrljanje i povjeravanje. Ako ste sami, najviše što možete učiniti je upaliti televizor i svađati se s omraženim političarima ili likovima s ekrana. Njima možete predbacivati, psovati ih do mile volje, ali do njih to ne dopire.

S frendom ili frendicom na kavi uključena je željena interakcija. Oni vam odgovaraju na pitanja, podržavaju vas, hvale, kude i savjetuju. Od tih se razgovora živi. Usamljen čovjek može razgovarati sam sa sobom, ali takav brzo uvene kao biljka. Zato parolu Ostanimo odgovorni! pod hitno mora zamijeniti Ostanimo mentalno zdravi! U tom kontekstu sadašnji stožer više nema što reći, pregazio ih je dolazak cjepiva. Došlo je vrijeme za novo normalno 2.0.

Ostavi komentar