Dječje bolesti centara izvrsnosti

Uz pomoć europskih sredstava i programa European Talent Centre Croatia centri izvrsnosti posljednjih godina niču kao gljive poslije kiše, sve ih je više. U Varaždinskoj županiji ih ima već trinaest, u Međimurskoj nešto manje, pojedina područja su spojena. Prema intenciji i zamisli, centri izvrsnosti trebali bi biti mjesto otkrivanja i okupljanja talenata iz pojedinih znanstvenih područja, tako na primjer matematike, informatike, kemije, ali i biologije, fizike, poduzetništva, komunikacije, nacionalne povijesti, likovne kulture, umjetničkih sadržaja i drugih područja interesa. U Međimurju također imamo centar izvrsnosti Metalsku jezgru Čakovec s osnovnom zadaćom prijenosa znanja i transfera tehnologija te stvaranje atmosfere za umnožavanje znanja i razvoj kroz takozvane hubove. To su mjesta okupljanja učenika, stručnjaka iz poslovnog svijeta i inovatora koji onda zajednički rade na projektima i razradi ideja.

Ukratko, nastoji se prepoznati talentirane učenike i studente i omogućiti im šire uvide i usavršavanje. Nema sumnje da su centri izvrsnosti na određeni način potaknuli naše školstvo na nešto drugačiji pristup, nešto je upravo pokrenuto.

Niz je problema s kojima se susreću talentirani i centri izvrsnosti. Najveći problem je dosad bio nemogućnost izvlačenja europskog novca za financiranje projekata zbog nedovoljne organiziranosti države i birokratskih zapreka, a tako je i dalje.

Međutim, centri izvrsnosti već imaju presudu u svojoj svrsi: dijele talentirane na jednu stranu i na one koji nisu talentirani na drugu stranu. Koliko to može utjecati na razvoj društva, još ne znamo. Jako smo daleko od toga da pokažemo da je svaki pojedinac za nešto talentiran, odnosno da može biti društveno korisniji.

Činjenica je da su skupine talentiranih malobrojne, tek jako mali dio populacije mladih. Primjerice, ako u školi postoji deset talentiranih matematičara, što je s ostalih sto koji navodno nisu talentirani jer možda ne iskazuju interes? Za nekim je pak centrima izvrsnosti prava pomama, tako umjetničkim, što očito podliježe trendovima i „naguravanju“. S druge strane, ozbiljni poduzetnici naprosto nemaju vremena čekati, za njih su centri izvrsnosti za sada dječji vrtići, naprosto prespori i nedovoljno učinkoviti.

To su samo neke dječje bolesti centara izvrsnosti koji nam svakako trebaju jer smo u realizaciji znanstvenih potencijala u debelom zaostatku.

Ostavi komentar