Zavedi me, razvedi me: I međimurski političari skrivaju svoje intimne tajne

[layerslider id=”5″]

Izvana “huj”, iznutra “fuj”, nažalost, sve je češći slogan naših bračnih odnosa. Otkako smo u “demokraciji”, sve je manje onih koji žele trpjeti “diktaturu” kada je u pitanju brak.

Međutim, nije samo u tome problem. Sve više se zajedništvo o kojem sam pisao u našem prošlom broju, da puno više krasi naše društvo nego bilo koje drugo, raspada već na prvom koraku, a to su intimne veze i poznanstva.

Nije u pitanju samo to “što nismo znali s kako teškom osobom započinjemo zajednički život”, kao i obiteljsko nasilje, nevjera, nedostatak seksa ili seksualne želje, poroci i slično, već jednostavno da nakon određenog perioda zajedničkog života previše se olako i u vezama u koje nisu problematične, kao krpom pobriše sve ono što se dogodilo ranije, pa ako treba i djecu. Kako se sve više ostvaruje ono zbog čega su desničari svojevremeno žestoko napali Zorana Milanovića kada je rekao da smo “slučajna država”, tako ispada da se sve više brakova zapravo dogodilo slučajno.

Nisu niti hrvatski, pa niti međimurski političari puno drukčiji od okoline u kojoj žive. Posebice tu kod nas, gdje se svi poznajemo.

Naravno, previše je trača, tako je uvijek bilo, tako će i biti, jer uvijek je lakše pljucati po tuđim životima nego se suočiti s vlastitim problemima.

Ali vrlo često tamo gdje ima dima, ima i vatre.

Zbog toga nije dobro, a to je ponajprije jer se demokratičnost društva i sloboda medija ne razvija kako bi to trebalo biti, da naši političari smatraju da se njihov privatni život ne tiče javnosti, te da se o njihovim malim prljavim tajnama nikako ne smije pisati.

Stoga nije čudno da veliki broj njih, kad izađe na svjetla pozornice, izgleda “svježe oprano”, ulickano i ušminkano, kako bismo im se svi divili, a dok se povuku u svoja četiri zida, onda vjerojatno nema tako kvalitetnog deterdženta koji može oprati sve “prljavo rublje” koje ostavljaju iza sebe.

I papa Franjo u propovijedima često kritizira korupciju, lopovluk i gramzivost. Jednom prilikom tako je rekao da korumpirani “zaslužuju biti svezani za kamen i bačeni u more“, nazvavši ih okrečenim grobovima “koji se čine prekrasni izvana, ali iznutra su puni mrtvih kostiju i truleži“. I dok se on već godinama trudi crkvu vratiti korijenima, to mu, nažalost, ne uspijeva, posebice kod nas gdje dominiraju konzervativniji svećenici od liberalnog Pape.

Isti slučaj je i kod naših političara. To više što bi najradije ukinuli bilo kakav kontroling javnosti, umjesto da ga razvijaju, kako bi konačno došli u demokratičnije društvo nego je to danas slučaj, u kojem će ih uvijek netko kritički sagledavati kako ne bi ogrezli u vlastiti svijet u kojem nestaje bilo kakve samokritičnosti.

Najjači hrvatski mediji, kao i tabloidni portali, također su krivci što su hrvatske zvijezde trača nevažne osobe poput nekih starleta tzv. pjevačica bujnih grudi i slično. One bi se u njima trebale naći prije svega tek tada kada “zaglibe” s pravim zvijezdama, od nogometaša do političara, a ne zbog toga što su od njih proizveli instant-zvijezde naših rubrika trača.

Zapravo bi u tim rubrikama koje nisu samo paparazzo snimke, već i istraživanje “prljavog rublja” iz privatnog života, pod puno većom lupom javnosti trebali biti političari, jer vrlo često su upravo njihove “male tajne” povezane sa sukobom interesa, nepotizmom i korupcijom, u kojima se troše milijuni proračunskih novaca.

I to se ne bi smjelo događati ciljano kao što se to događa vrlo često u inozemstvu, tu i tamo kod nas, uglavnom u trenutku kada je ugrožen neki partikularni interes, već kontinuirano i na vrijeme kada je tako nešto od javnog interesa.

Naravno da se bilo čija intima, pa tako ni intima političara, ne može i ne smije nuditi na pladnju, bilo kada i u bilo kojem trenutku.

Međutim, s druge strane, nije dobro kada se sve prešućuje, jer obično tada sve kulminira u puno žešćem obliku, a kada dospije u javnost, tada je već prekasno, posebice po pitanju nekontroliranog trošenje javnog novca. Zbog deficita demokracije u našoj zemlji, uvjerili smo se u tako nešto godinama unatrag.

Ostavi komentar