16.7 C
Čakovec
Ponedjeljak, 4 rujna, 2023

U Zagrebu traje jedinstvena izložba proširene stvarnosti Art Future

Zateknete li se ovih dana na ulicama Zagreba, provjerite svoje pametne telefone i doživite jedinstveno umjetničko iskustvo-Art Future. 

Na mjesec dana, na lokacijama po cijelom Zagrebu će se moći vidjeti nešto doista jedinstveno – izložba u proširenoj stvarnosti ili popularnije u AR-u, čime će cijeli grad postati pravi futuristički izložbeni prostor.

ZAGREB – ART FUTURE prva je izložba digitalne umjetnosti u proširenoj stvarnosti u Hrvatskoj i cijeloj Jugoistočnoj Europi, a ovu inovativnu i futurističku izložbu moći će pogledati svi potpuno besplatno i to u sklopu zagrebačke Artupunkture – platforme za kulturu i umjetnost, koja počinje danas i trajat će sve do 15. listopada.

Artupunktura je projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera čime se dodatno uzdiže kulturna i turistička ponuda Zagreba.

Iza inovativnog projekta stoji uspješni hrvatski start-up Equinox Vision, koji je razvio platformu za konzumiranje sadržaja proširene stvarnosti na mobilnim uređajima, a usporedno s ART FUTURE, kreće i “T5G budućnost by ALU” manifestacija

Ujedno, ovim iskorakom, Zagreb će stati uz bok velikim svjetskim gradovima i predvodnicima digitalne umjetnosti kao što su Hong Kong, New York i Berlin.

Ova inovativna izložba spaja umjetnost i tehnologiju, stvarnost i proširenu stvarnost, a ne prati se golim okom već putem ekrana na našim mobitelima.

U pitanju su prije svega animirani trodimenzionalni modeli koji će putem proširene stvarnosti biti integrirani u gradski prostor i to na više od 30 prepoznatljivih zagrebačkih lokacija – od Trga bana Jelačića pa sve do Jaruna.

Ivan Voras, CEO i suosnivač Equinoxa ističe kako je i ART FUTURE dokaz da hrvatsko znanje i hrvatska start-up scena može konkurirati velikim svjetskim igračima, što uostalom pokazuje interes za investiranje u ovaj proizvod kao i sve veći broj poziva koji stižu
iz inozemstva.

– Ponosni smo što ćemo svima koji se zateknu u Zagrebu priuštiti ovo jedinstveno iskustvo, koje vrlo zorno ilustrira da umjetnost i tehnologija nisu dva odvojena pojma, već itekako mogu ići ruku pod ruku, spominje Voras.

– Osim što nam je cilj u Hrvatskoj građanima ponuditi nešto novo, jedan inovativan oblik konzumacije umjetnosti i zabave, također ovime želimo afirmirati mlade hrvatske digitalne umjetnike, ali i pokazati da hrvatska pamet i hrvatski start-upovi, kao što je danas Equinox, a sutra netko drugi mogu stajati uz bok velikim svjetskim igračima, rekao je Voras.

Izložba ART FUTURE, odvija se uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, gdje će
digitalni umjetnici iz cijelog svijeta kao što su Costas Picadas iz New Yorka, Soliman Lopez iz Španjolske, ali i naši domaći Igor Puškarić, Milivoj i Veljko Popović, predstaviti svoja dponatima i njihovim lokacijama moguće je vidjeti na web stranici
https://artfuture.hr/, te u programima Artupunkture.

Izvor fotografija: Art Future

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE