Vlada će nastojati povezati daljnje potpore gospodarstvu i s procesom cijepljenja protiv koronavirusa

andrej plenković
Premijer Andrej Plenković.

Na današnjoj sjednici Vlade, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko važnih tema u proteklome tjednu.

Podsjetio je da su od danas u Hrvatskoj u uporabi digitalne COVID potvrde te istaknuo da će one omogućiti sudjelovanje na koncertima, festivalima, ulaz u klubove na otvorenom i na druge kulturne ili sportske manifestacije koje okupljaju više od 100 osoba.

Osvrnuo se i na proces cijepljenja, podsjetivši da je Vladin cilj bio da se do početka srpnja cijepi između 50 i 55 posto odrasle populacije.

Danas smo došli negdje do iznad 44 posto cijepljene odrasle populacije, što smatramo dobrim i zahvaljujem svima koji su se cijepili, kazao je i dodao da se radi o doprinosu i za njihovo zdravstveno stanje, ali i za društvo u okolnostima najveće pandemije u zadnjih sto godina.

Ponovo je apelirao na građane da se cijepe istaknuvši da se svi koji to žele mogu cijepiti kada god žele i upozorivši da se pojavljuju novi, zarazniji sojevi, kao primjerice soj Delta, te da se već vide negativne posljedice u nekoliko europskih zemalja.

Pandemija globalno odnijela oko 3,9 milijuna života, a u Hrvatskoj je nažalost preminulo više od 8200 ljudi, poručio je da su samo to dovoljni razlozi za cijepljenje, da se i ne spominju 34 milijarde izravnoga troška pandemije za hrvatski proračun.

Istaknuo je da je Vlada u proteklih godinu i pol dana vodila politiku koja je imala za cilj očuvati radna mjesta, izbjeći socijalnu frakturu, omogućiti radnicima da dobiju plaće i omogućiti poslodavcima da premoste krizu.
Vlada je, naime, za očuvanje radnih mjesta dosada izdvojila 11,7 milijardi kuna, a kada se tome pridodaju doprinosi koji su oprošteni, to je sve skupa 17 milijardi kuna.
Tu je mjeru, dodao je, koristilo 120 tisuća poslodavaca i gotovo 700 tisuća radnika.
Upravo zbog tih mjera, broj osiguranika danas je veći za više od 56.000 u odnosu na kraj lipnja prošle godine, a broj nezaposlenih je manji za osam i pol tisuća u odnosu na ožujak 2020. godine, rekao je premijer.

-Nakon te faze, nastavio je, prelazimo u fazu kreiranja radnih mjesta.To znači, pojasnio je, da će Vlada u dogovoru s predstavnicima poslodavaca pojedinih sektora pratiti kretanja i na vrijeme reagirati u slučaju potrebe, a u aktivnu politiku zapošljavanja Vlada će tijekom ove godine uložiti više od milijardu kuna.
Napomenuo je da se nastavlja i s provedbom mjere skraćenog radnog vremena, za poduzetnike kojima je zbog korona krize smanjen opseg posla. Unutar te mjere, koja, kako je rekao, ostaje na snazi do kraja godine, pokriva se do 90 posto plaće s doprinosima, a najviše 3600 kuna plus doprinosi. Vlada će, istaknuo je, nastojati povezati daljnje potpore i s procesom cijepljenja protiv koronavirusa.

 

Ostavi komentar