Uzeli državnu pomoć da prežive, a sad doniraju stranke

Predrag Štromar
Predrag Štromar, predsjednik HNS-a

Najviše donacija od tvrtki koje su dobile državnu pomoć ima HNS, a slijedi Restart koalicija i na kraju Domovinski pokret Miroslava Škore. HDZ je jedni koji je javno poručio da ne želi primati donacije od tvrtki koje su dobile pomoć, piše 24sata.hr

HZZ je zasad objavio tvrtke i obrte koji su dobili pomoć za ožujak i travanj. Korisnici pomoći u svibnju još nisu javno dostupni. Usporedili smo te popise s listama donatora koje su svi sudionici izbora objavili. Iako HDZ ima brojne donacije, zasad na njima zaista nema tvrtki koje su dobile državnu pomoć. 

Kod HNS-a smo pronašli čak sedam tvrtki koje su izdašno donirale stranku, a primile su pomoć za radnike i za ožujak i travanj.  HNS je inače skupio čak 2,34 milijuna kuna donacija, po čemu je rekorder! Dobili su oko pola milijuna donacija više od HDZ-a.

Najveće donacije HNS-u, od tvrtki koje su primile državnu pomoć, dale su tvrtke Agro Mare iz Jelse i Artriss iz Sračinca. Obije su donirale po 50.000 kuna. Agro Mare je uzela državnu pomoć za dva mjeseca od 14.500 kuna, a Artriss 29.000 kuna.


Zanimljiv je i slučaj tvrtke Tehnix koju vodi poznati poduzetnik Đuro Horvat. On je i Škori i Restartu donirao po 10.000 kuna i obrazložio da je dao jer su ga pitali, te da tako potiče demokraciju. Za 12 radnika, u ožujku i travnju je Tehnix je primio 87.000 kuna državne pomoći.

Osim njih, Restartu je pomogla tvrtka Progeo iz Rijeke s 15.000 kuna, a dobili su u dva mjeseca 39.800 kuna pomoći države. Građevinar Zagorje gradnja iz Kraljevca na Sutli je primio pomoć država od 168.400 kuna u dva mjeseca, a Bernardićevu koaliciju je pomogao sa 10.000 kuna.

Tvrtka Ceramiche Mariner iz Velike Gorice dobila je 48.000 kuna državne pomoći. Restartu su dali pet tisuća kuna, a tvrtka Urbanitas iz Šibenika im je donirala tisuću kuna. U dva mjeseca je Urbanitas primio pomoć od 21.750 kuna.

Osim već spomenutog Tehnixa, Škorinu koaliciju su donirale još dvije tvrtke koje su dobile pomoć.

 

Ostavi komentar