Photo: © Ivica Drusany

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, pokraj spomen-obilježja Slomljeni pejzaž, u subotu je obilježena 28. godišnjica smrti Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije koji je 1991. godine poginuo na tom mjestu snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu.

Kako su priopćili s HRT-a, u počast Gordanu Ledereru položili su vijence i zapalili svijeće Renato Kunić, ravnatelj Poslovne jedinice Program HRT-a, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te predstavnici susjednih gradova i općina, predstavnici Zajednica Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, izaslanici Ministarstva obrane, predstavnici Oružanih snaga RH te Predsjednik zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Ćavar.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozdravio je nazočne u ime predsjednice republike Kolinde Grabar-Kitarović i u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Njegova Banijska ratna praskozorja zauvijek će ostati dio hrvatske povijesne istine o Domovinskom ratu u kojima se zorno prikazuje istina o velikosrpskoj agresiji, ratnim razaranjima i ugašenim životima mladih hrvatskih branitelja koji su u zajedništvu branili svoju domovinu.

Gordan Lederer poginuo je 10. kolovoza 1991. u 33. godini života na radnom zadatku. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima Domovinskog rata, koji su kasnije montirani u legendarna Banijska ratna praskozorja.

Ostavi komentar