-3.9 C
Čakovec
Petak, 8 prosinca, 2023

Povećava se broj pacijenata sa sumnjom na trovanje gaziranim pićima, dok analize Coca-Cole pokazuju da nema opasnosti

Raste broj osoba koje su potražile medicinsku pomoć zbog sumnje na trovanje gaziranim pićima. Iako uzorci mineralne vode iz jednog riječkog ugostiteljskog objekta nisu pokazali nikakve sumnjive tvari, rezultati analize bočice iz koje je pio mladić, a koji je pretrpio teške ozljede ždrijela, još se očekuju. Sve detaljne analize obavlja Centar za forenzična ispitivanja “Ivan Vučetić”.

Inspektorat je objavio rezultate analize bočica Coca-Cole, koje prenosimo u cijelosti:

Državni inspektorat, sanitarna inspekcija zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzorka:

Coca cola, orginal taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, 11/10/23 s rokom trajanja 11.04.2024.( LOT-a 11/10/23)
Coca cola, original taste, pakirano u PET ambalažu, 2 l – 31.03.24.LZC 30.09.23. W07
Coca cola, zero, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 2 l – 29.03.24.LZC 28.09.23. B40

koji su uzeti sa samoposlužnog aparata i iz maloprodajne trgovine u Zagrebu.

Sva tri uzorka dostavljena na analizu, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive i perklorate.

Utvrđena pH-vrijednost nema sposobnost izazivanja učinka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u probavnom traktu, a ostali ispitani parametri sukladni su propisanim vrijednostima te se na temelju istih uzorak smatra zdravstveno ispravnim.

U 10 hrvatskih bolnica do sada su obrađene ukupno 34 osobe zbog sumnje na trovanje gaziranim pićima, od kojih je četvero imalo erozivne ozljede, no od ukupnog broja pacijenata 32 ih je otpušteno kući, a dvoje ih je hospitalizirano, prenosi portal HRT.

– Zasad je zabilježen jedan slučaj s težim posljedicama u Rijeci te se pacijentu pruža zdravstvena skrb, objavio je premijer na društvenoj mreži X nakon sastanka.

– U velikom broju prijavljenih slučajeva pokazuje se da nije riječ o zdravstvenim poteškoćama zbog konzumacije pića, dodao je.

 

Izvor: HRT, Državni inspektorat RH

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE