Radnik s Balkana opisao kako je raditi u Njemačkoj: ‘Ako dođeš u 5.50, kasno je’

radnik
Ilustracija Foto: Pixabay

Kako zapravo izgleda rad u Njemačkoj? To se zasigurno pitaju svi Hrvati koji razmišljaju da tamo odu raditi, a slična je situacija i u susjednim zemljama. Neki su zadovoljni, a neki napominju da ni u Njemačkoj nije sve med i mlijeko…

Svoje iskustvo iznio je i jedan korisnik interneta iz Srbije, koji kaže da je kod roditelja u Njemačku otišao s nepunih 20 godina, za par mjeseci sredio sve papire te našao posao iz oglasa. Dotad je malo radio na crno, prenosi Espreso.

“Teško mi je bilo da ustanem u 04.30h, pa sam se navikao. Radi se od 06h. Ako dođeš u 05.50h – već je kasno – ne stigneš ništa, presvlačenje, kafa itd. U 06.01h mašine zuje kao da je 10.00h. 08.55 – 09.00 peru se ruke. 09.00-09.10 doručak. Vrijeme za doručak pada na teret poslodavca. 11.55 peru se ruke. 12.00-12.30 – ručak (tih pola sata odrađujemo)”, naveo je neimenovani muškarac.

Dodaje da za vrijeme rada nekad nema vremena ni da se popije voda, a za odlazak na zahod treba zvati zamjenu. Odlasci na WC nisu ograničeni.

“Tko se na takvu i sličnu disciplinu ne želi naviknuti, neka ostane ovdje. Uvjeti rada su ekstra, ista temperatura i ljeti i zimi. Prekovremeni se plaća i par dana prije se najavi i nije obavezan, samo ono iz ugovora. Kad se radi – radi se, a kad odeš kući – nitko te u vezi posla ne uznemirava”, zaključuje čovjek iz Srbije.

Ostavi komentar