PREDSJEDNIČKI IZBORI UŽIVO: U drugom krugu 5. siječnja Zoran Milanović (SDP) i Kolinda Grabar Kitarović (HDZ)

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović ušli su u drugi krug predsjedničkih izbora 2019./2020. Foto: Međimurske novine/Zlatko Vrzan

Nije bilo iznenađenja i nakon što su izbrojani glasovi, favoriti za predsjednika ušli su u drugi krug. Nakon što je prebrojeno više od 99 posto glasova birača, potvrđeno je ono što su sugerirale izlazne ankete odmah nakon što su zatvorena birališta za Predsjednika RH. Zoran Milanović (SDP) i Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) idu u drugi krug i između njih će birači 5. siječnja izabrati novog predsjednika ili predsjednicu RH.

Zoran Milanović odnio je pobjedu u prvom krugu, s rezultatom koji se kreće oko 29,5 posto, dok Kolinda Grabar Kitarović ulazi u drugi krug s oko 26,7 posto dobivenih glasova. Veliki konkurent na istom političkom desnom centru bio je Miroslav Škoro koji je na kraju osvojio oko 24,5 posto glasova na trećem mjestu.

Svi ostali kandidati dobili su znatno manji broj glasova. Mislav Kolakušić na 4. mjestu je s 5,87 posto glasova, ali to je manje nego je to izgledalo pred kojih mjesec dana. Sjajnim finišom u kojem je unio dašak svježine u kampanju i odličnim držanjem u debati na 5. mjesto se probio Dario Juričan alias Milan Bandić i osvojio 4,59 posto. Dalija Orešković također je dobro odradila finiš kampanje i pokazala politički potencijal. Dobila je 2,89 posto. Ivan Pernar je na 2,31 posto, Katarina Peović na 1,11 posto, dok je malo razočaranje Dejan Kovač koji nije bio dobar pri kraju kampanje i na kraju dobio tek 0,95 posto. Anto Đapić i Nedjeljko Babić dobili su mali broj glasova i na kraju su ljestvice.

Oba dva kandidata u drugom krugu Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović najavili su pobjedu.

Zoran Milanović ulazi kao pobjednik u drugi krug i ima kapital koji iznosi više od 550.000 glasova, ali za konačnu pobjedu će trebati dobiti najmanje duplo više. Ima li ga među glasovima ostalih kandidata npr. Juričana, Orešković, Peović i Kovača, a možda i Škore?

Kolinda Grabar Kitarović trebala je najprije dobiti izravnog protivnika, a to je u prvom krugu bio Miroslav Škoro. Kad se zbroje glasovi tzv. desnog centra onda to ukupno iznosi gotovo jedan milijun i upravo na to računa kao prednost dosadašnja predsjednica pred drugi krug.

Bilo kako bilo, main-stream politika i dalje ostaje na hrvatskoj političkoj sceni, ni ovaj put nije bilo iznenađenja. Odluka o tome tko će biti hrvatski predsjednik u narednih pet godina pada u nedjelju 5. siječnja.

Ostavi komentar