0.6 C
Čakovec
Subota, 9 prosinca, 2023

Na današnji dan 1991. godine u Vukovar je otišla posljednja ekipa policajaca PU Varaždinske

U Varaždinu je danas svečano obilježena 32. obljetnica odlaska Posebne jedinice Policijske uprave Varaždin u Vukovar.

Radi se o postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika iz tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec, upućena na smjenu dotadašnje postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara.

Poginuo je 21 službenik

Od ukupnog broja upućenih pripadnika, poginuo je 21 policijski službenik: zapovjednik postrojbe Vjekoslav Cerovečki, zatim: Marko Bosak, Dragutin Friščić, Dragutin Godinić, Ivan Hižman, Ljubomir Jalšovec, Tomo Jambor, Josip Kanižaj, Josip Kapustić, Dražen Klarić, Božidar Košir, Damir Lehkec, Dragutin Lehkec, Antun Mutvar, Vladimir Rojko, Josip Šajnović, Dragutin Šavorić, Dražen Štefulj, Darko Tišljarić, Mladen Vinko i Stjepan Vusić.

Kao nestali vode se:  Ivan Đurđek, Marijan Levak, Slavko Šantek i Marijan Vučak, dok je nestali Ivan Oreški proglašen umrlim. Ranjeno je 66 policijskih službenika.

Nakon predaje, 20. studenog 1991. godine, u srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.

Današnje obilježavanje započelo je polaganjem vijenca, ruža i svijeća kod Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima PU Varaždin u Domovinskom ratu.

Polaganje vijenaca
Tom su prigodom načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić i načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, položili vijenac. Odavanju počasti pridružio se župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica Varaždinskog župana Silvija Zagorec, zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković te izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja iz Područnog odjela Varaždin Marijana Breški.

Članovi obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika položili su ruže i zapalili svijeće kod spomen obilježja. Pridružili su im se i ratni pripadnici Posebne jedinice Policijske uprave Varaždin te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Policijski kapelan Policijske uprave varaždinske vlč. Ivica Horvat blagoslovio je Spomen obilježje, uvevši prisutne u molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

50 dana u potpunom okruženju
Nazočnima se u ime organizatora obratio načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić, koji je govorio o značaju ove Jedinice u obrani Vukovara.

-Posebna mi je čast i zadovoljstvo što ovom prigodom mogu reći da je  Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dana 15. veljače 2023. godine, nakon gotovo 32 godine, donijelo rješenje o  priznavanju statusa Posebne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova,  zadnjoj grupi policijskih službenika Policijske uprave Varaždin upućenoj u obranu Vukovara. Pripadnici ove grupe, zajedno s ostalim braniteljima Vukovara izdržali su u obrani Vukovara, na najtežem ratištu u Domovinskom ratu, sve do 19. studenog 1991. godine. Branili su Vukovar i Borovo Naselje ukupno 70 dana, od čega 50 dana u potpunom okruženju, rekao je načelnik Benčić.

1100 policajaca u Vukovaru
Također je istaknuo kako je u razdoblju od lipnja do listopada 1991. godine, u Policijsku upravu Vukovar upućeno preko 1100 policijskih službenika Policijske uprave Varaždin koja je tada uključivala policijske uprave varaždinsku i međimursku, a smjene su se odvijale svakih 15 do 18 dana.

-Ratni put ove Jedinice  opisan je u knjigama i njime se ponosimo i ponosit ćemo se uvijek, njihovi životi utkani su u našu slobodu koju imamo danas. No ono što je na papiru, nisu živa sjećanja, nisu osobna poznavanja tih ljudi i njihovih sudbina, nisu bivši prijatelji i kolege. Kako ne bi ostala mrtva slova na papiru, nama ostaje trajna obveza da svim budućim generacijama prenosimo svoja sjećanja i istinu na te dane.

I ovom prilikom apeliram na sve one koji imaju bilo kakva saznanja o nestalim policajcima, da ih proslijede nadležnim institucijama.

Konačno priznavanje statusa ovoj Jedinici s tolikim tragičnim gubitcima, iako s puno godina kašnjenja, jedino je logično rješenje i odavanje počasti njenim hrabrim pripadnicima.

Poštovane obitelji i poštovani pripadnici Jedinice, nema riječi kojima bih mogao zahvaliti na vašem doprinosu u stvaranju naše budućnosti, pa ću jednostavno reći, od srca vam hvala!, zaključio je načelnik Benčić.

Obilježavanje je završilo svetom misom u Varaždinskoj katedrali, koju je predvodio generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić.

Foto: PUV

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Ovo je potpuno nova Toyota Camry

Moto Mrazevi u Čakovcu 2023

Moto Mrazevi brundali Čakovcem

Bijela čarolija – Nastup dječjih vrtića grada Čakovca i ostalih u Centru za kulturu 2023

Bijela čarolija