Novi zakon im je dao veće ovlasti: Evo tko vas sve može tražiti osobne dokumente

Osobna iskaznica
Ilustracija

Osobne isprave na uvid odnedavno vas imaju pravo tražiti i komunalni redari kojima to dopušta Zakon o komunalnom gospodarstvu, postavljajući ih kao svojevrsne gradske policajce. Doznala je to i jedna Splićanka kojoj je na vrata neki dan pokucao komunalac iz gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo zahtijevajući da je legitimira.

– Nisam se osjećala ugodno i jednostavno sam mu odbila dati na uvid dokumente, jer nisam sigurna da on to od mene uopće smije tražiti. Tu je moj OIB, a poznato je kakve su sve zloupotrebe moguće njegovim razotkrivanjem… – rekla je Splićanka za Slobodnu Dalmaciju.

Tko nas još, i na koji način, smije tražiti osobne podatke?

– Ako, primjerice, ulazite u neki štićeni objekt, poput zgrada gradske, županijske ili državne uprave, službena osoba, uglavnom zaštitar, ima zakonske ovlasti zatražiti vašu osobnu iskaznicu na uvid, no nema je pravo zadržavati za vrijeme vašeg zadržavanja u objektu, ponekad i na nekoliko sati, kako se dosad radilo. Slična stvar je i s recepcionarima u hotelima i drugim turističkim objektima – objasnila je Iskra Maras Jelavić, savjetnica za pravna pitanja u udruzi “Splitski potrošač”.

Što se tiče kontrolora u sredstvima javnog prijevoza, oni imaju pravo od putnika tražiti putnu kartu, ali ne i osobnu iskaznicu.

– Kontrolor ima pravo zvati policijskog službenika kako bi utvrdio identitet osobe, ali ne smije zadržavati putnika u vozilu. Kad osoba izađe iz vozila, na njoj je da odluči hoće li s kontrolorom pričekati policiju na sljedećoj stanici ili će otići svojim putem – objašnjava Maras Jelavić.

Ostavi komentar