15.2 C
Čakovec
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Od srpnja će cijene u trgovinama i kafićima biti prikazane u kunama i eurima

Hrvatska bi početkom iduće godine kunu trebala zamijeniti eurom, trgovci i ugostitelji počeli su s pripremama te bi se cijene već ovog ljeta trebale isticati i u kunama i u eurima.

Iako se konačna odluka Vijeća Europske unije o pristupanje Hrvatske eurozoni očekuje u lipnju, bude li sve išlo prema planu, prvog srpnja ove godine na policama trgovina, kao i pri online kupnji, cijene će biti istaknute u kunama i eurima, prenosi HRT.

– Pri čemu će cijene u kunama biti veće, ali će se pojaviti nešto manje cijene izražene u eurima, a od službene implementacije tu dominantu poziciju preuzima euro, a kao sekundarnu kuna, rekao je član Uprave Konzuma Tomislav Kramarić.

Dvojno isticanje cijena počet će šest mjeseci prije uvođenja eura te će trajati još godinu dana nakon što euro postane službena valuta.

Za vrijeme akcijskih prodaja također će trebati redovnu i akcijsku cijenu označiti i u kunama i u eurima, a trgovci bi trebali prihvatiti etički kodeks vezano uz zaokruživanje cijena.

– Postojat će dvije blagajne u eurima i kunama, ali to je neznačajno, mislim da će stvar eura puno pojednostaviti transparentnost prema stranim tržištima i da ćemo biti puno efikasniji, rekao je predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić.

Kako kažu, Ministarstvo gospodarstva u završnoj je fazi pripreme smjernica za zamjenu kune eurom koje će biti dostavljene svim gospodarstvenicima.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE