5.6 C
Čakovec
Petak, 19 travnja, 2024

Međunarodni je dan djece oboljele od malignih bolesti

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. veljače na inicijativu organizacije Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO).

Na temelju odluke Hrvatskog sabora, u Hrvatskoj se od 2006. godine 15. veljače obilježava Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti. Cilj obilježavanja jest podići svijest o zloćudnim bolestima kod djece te pružiti podršku oboljeloj djeci i adolescentima, kao i njihovim obiteljima te preživjelima, piše na internetskim stranicama HZJZ-a.

Prema zadnjim procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, na svijetu je u 2022. godini bilo preko 200.000 novih dijagnoza raka u dječjoj dobi (0-14 godina). Stopa preživljavanja ovisi o regiji u kojoj oboljeli žive, pri čemu su stope preživljavanja u većini zemalja s visokim dohotkom oko 80 %, a  u zemljama s niskim i srednjim dohotkom 20 %. Zbog toga se naglašava potreba za pravednijim i boljim pristupom liječenju i skrbi za svu djecu oboljelu od raka diljem svijeta.

Prema zadnjim objavljenim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je u 2021. godini dijagnoza maligne bolesti postavljena u 115 djece (52 u dobi od 0-4 godine, 27 u dobi 5-9 godina i 36 u dobi od 10-14 godina). Bilo je 59 slučajeva raka u dječaka i 56 u djevojčica. Najčešći tipovi raka bile su leukemije (34 slučaja), limfomi (20 slučajeva) i maligni tumori mozga i središnjeg živčanog sustava (14 slučajeva).

U 2022. godini od malignih bolesti u Hrvatskoj je umrlo 13 djece, 6 dječaka i 7 djevojčica (3 od 0-4 godine, po 5 od 5-9 i 10-14 godina). Najčešći uzrok smrti bile su leukemije (5 smrti). Stope incidencije malignih bolesti u djece u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina su stabilne, dok su stope mortaliteta u padu od 1,8 % godišnje, slično kao i u drugim usporedivim zemljama, prenosi HZJZ.

Maligne bolesti u dječjoj dobi nose značajne socijalne i medicinske izazove. Samo postavljanje dijagnoze i prilagođavanje svakodnevnog života novonastaloj situaciji predstavljaju veliki stres za dijete i obitelj. Roditeljima je ključno pružiti podršku u suočavanju s izazovima brige za njihovo dijete, osiguravajući pristup kvalitetnoj skrbi i suvremenim terapijama te pružajući im pravovremenu psihološku podršku.

O savjetima, riječima ohrabrenja i iskustvu Barbare s malignom bolesti, mlade ambasadorice UNICEF-a, pročitajte ovdje.

 

Izvor: HZJZ

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE