Hitna pomoć
Hitna pomoć

Pacijent iz Rijeke koji je imao ozbiljnu kliničku sliku, treći je oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj koji je izliječen!

Ravnatelji KBC-a Rijeka Davor Štimac potvrdio je to večeras.

U Rijeci je ukupno osam oboljelih, a od toga su tri liječna u bolnici.
– Jedan od te trojice, prvi pacijent, imao je poprilično ozbiljnu kliničku sliku s tipičnim znakovima Covid infekcije, upalu pluća. Danas smo dobili drugi negativni test za njega i očekujem da bi tijekom idućeg tjedna trebao biti otpušten. Nakon toga ide 15 dana u samoizolaciju kod kuće tako da budemo skroz sigurni. To je odlična informacija jer je pacijent s ozbiljnom kliničkom slikom izliječen – rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka.

Hrvatska je proglasila treći stupanj pripravnosti u obrani od koronavirusa, a razlog je ulazak virusa u zdravstveni sustav. Treći stupanj znači mobilizaciju zdravstva. Upravo o tome za Dnevnik HRT-a govorili su ravnatelji Kliničkih bolničkih centara iz Rijeke i Osijeka.

Ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić kazao je kako se kod njih trenutačno liječi sedam pacijenata i da svi imaju blagu kliničku sliku.

– Jedan pacijent ima nekoliko dana povišenu temperaturu, skrbimo o njima. Jučer je bio vrlo intenzivan dan, bio sam 24 sata unutar KBC-a. Poslali smo 14 uzoraka na analizu. Pet je bilo pozitivno, devet negativno pa smo te pacijente jutros otpustili kući. Danas je bio slabiji pritisak, poslali smo pet testova na ispitivanje u Zagreb – kazao je dr. Zubčić.

Prema uputama ministra Vilija Beroša i u Osijeku se osiguravaju posebni prostori za respiracijske centre koji će biti na raspolaganju za istočni dio Hrvatske, Slavoniju i Baranju.

Što se tiče Rijeke, Davor Štimac je objasnio kako će se zgrada riječke Klinike za neurologiju pripremiti za osobe koje moraju ići na respirator, ako to bude potrebno.

„Još smo izdvojili jedno zgradu Klinke za otorinolaringologiju i zgrada Klinke za  infektologiju za bolesnike koji su simptomatski , ali nemaju potrebu za respiratorom. Želimo ovim mjerama u potpunosti odvojiti bolesne od zdravih i biti spremni da ako bude veći broj bolesnika, kao što je to slučaj u nekim zemljama, da budemo spremni, da imamo spremne respiratore i da se ne iznenadimo – poručio je za Štimac.

Prenosimo: Slobodna Dalmacija

Ostavi komentar