Hrvati su u banke spremili dodatnih 20 milijardi kuna

Ilustracija
Ilustracija

Štednja hrvatskih građana ne kopni, unatoč nepovoljnim gospodarskim prilikama. Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem lipnja iznosili su 316,3 milijarde kuna te su porasli i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB), donosi poslovni.hr

U odnosu na svibanj porasli su za 1,2 milijarde kuna ili 0,4 posto, a prema lanjskom lipnju veći su za 26,3 milijarde kuna ili 9,1 posto, što predstavlja nastavak pozitivnog trenda prisutnog od kraja 2011. godine, ističu analitičari Raiffeisen banke (RBA) u komentaru podataka središnje banke. Više od 80 posto štednih i oročenih depozita, ili iznos od 169,9 milijardi kuna krajem lipnja, su valutni, i to uglavnom u eurima, a tu štednju većinom generira stanovništvo.

Naime, uz mjesečnu stopu rasta od tri posto, depozitni novac krajem lipnja iznosio je 116,3 milijarde kuna, što je u ukupnim depozitima udio od 36,8 posto. Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca, uz manja odstupanja. Godišnja stopa je u lipnju iznosila 20,7 posto, a depozitni novac je u apsolutnim iznosima na kraju lipnja ove, u odnosu na kraj lipnja prošle godine, porastao za 19,9 milijardi kuna.

Ostavi komentar