Danas se otvara Pelješki most: Spaja se jug Hrvatske s ostatkom države

pelješki most
Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Pelješkim mostom, koji će svečano biti otvoren večeras, prometno će biti povezan jug Hrvatske s ostatkom države, a povijesni događaj obilježava se tijekom cijeloga dana programom koji se odvija s dviju strana mosta na odmorištima Brijesta i Komarna, piše HRT.

– Konačno smo dočekali povijesni dan – spajanje hrvatskog teritorija, drago mi je da je moja generacija to dočekala. U Komarni i Kleku će ljudi feštati do sitnih sati, obilježit će taj zaista jedinstven dan, izjavio je Smiljan Mustapić, načelnik općine Slivno.

Kroz ove 4 godine uz gradnju i rast ovog mosta, rasla je i Komarna, kaže Mustapić, širili su se i turistički kapaciteti.

Planirana je izgradnja 2 turistička hotela – u Blacama i u Dubi, napokon je čitava županija povezana i neretvanski izleti ponovno mogu biti vrlo aktualni, očekuje, kaže, bum u razvoju općine Slivno, Neretve i općenito županije.

Slovenski inženjer Marjan Pipenbahekoji je projektirao Pelješki most ima iza sebe više od 200 takvih projekata. U razgovoru za Slovenski radio izjavio je povodom njegova otvaranja kako smatra da taj projekt spada u svjetski rang te da mu je predstavljao najveći izazov do sada.

Pelješki most spada među pet najvećih europskih mostova preko morskih zaljeva koji su sagrađeni na početku 21. stoljeća i spada u svjetski rang, kazao je Pipenbaher i dodao da je u najveći izazov bilo projektiranje temelja s obzirom da je izložen vjetrovima i da se nalazi na seizmičkom području. Po njegovim riječima, Pelješki most koji spaja jug Hrvatske s ostatkom države, važan je ne samo za Hrvatsku nego i za širi europski prostor.

Građevinske radove na Pelješkom mostu izvela je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), a Pipenbaher također ističe činjenicu da za vrijeme zahtjevne gradnje nitko nije poginuo. Nitko pri gradnji mosta nije umro, bile su samo dvije malo ozbiljnije nezgode, to je također vrlo važno istaknuti, kazao je Pipenbaher za Slovenski radio, piše HRT.

pelješki most
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

 

Ostavi komentar