Policija će tijekom Martinja pojačati preventivno represivne mjere na međimurskim prometnicama

ilustracija

Tijekom proteklog tjedna na području Policijske uprave međimurske došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti cestovnog prometa, gdje su u jednoj prometnoj nesreći smrtno stradale tri osobe, kazala je na današnjoj konferenciji za medije Alenka Hošnjak voditeljica Odsjeka za cestovnu sigurnost Policijske uprave međimurske.

Podsjećamo,nastavlja Hošnjak, u srijedu, 30. listopada, između Vratišinca i Peklenice dogodila se prometna nesreća, gdje mladi vozač osobnog automobila, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i stanju ceste (zavoj, nizbrdica, kolnik mokar) i atmosferskim prilikama (padala kiša). Zbog toga je izlaskom iz desnog zavoja, na ravnom djelu ceste i uzdužnom cestovnom nagibu, izgubio nadzor nad upravljanjem vozilom, uslijed čega je došlo do zanošenja vozila, prelaska na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera i udara u desnu bočnu stranu, prednjim dijelom osobnog automobila, sa kojim je iz suprotnog smjera upravljala ženska osoba. Na mjestu događaja prometne nesreće smrtno je stradao mladi vozač i putnica iz njegovog automobila, dok je u Županijskoj bolnici Čakovec preminula putnica iz drugog automobila.

Kroz prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave međimurske, smrtno je stradalo 10 osoba što je isti broj smrtno stradalih osoba kao u istom razdoblju prošle godine, međutim obzirom na zacrtani cilj sukladno Nacionalnom programu sigurnosti prometa na cestama od 6 smrtno stradalih osoba na području PU Međimurske i činjenicu da trenutna brojka iznosi 8 smrtno stradalih sudionika, stanje sigurnosti na području Međimurske županije možemo ocijeniti nepovoljnim.

Od ukupnog broja smrtno stradalih sudionika u prometu 50% otpada na vozače (četiri vozača osobnih automobila i jedan vozač teretnog automobila) i 50% na putnike u vozilima (tri putnika u osobnim automobilima, jedan putnik u teretnom automobilu i jedan putnik na traktoru).

U cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, pojačane represivne aktivnosti provodit će se u vremenu od 8. do 12. studenoga 2019. godine, odnosno u vrijeme održavanja proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinje“. U te dane očekuje se veći broj sudionika u prometu koji su konzumirali alkoholna pića, prema kojima će poglavito biti usmjerene represivne aktivnosti i to na teritoriju cijele Republike Hrvatske. U to vrijeme biti će angažiran maksimalni broj policijskih službenika sa svom raspoloživom tehnikom.

S obzirom na pogoršanje stanja sigurnosti cestovnog prometa na području PU Međimurske, mobilni timovi policijskih službenika iz svih postaja i Interventne jedinice policije, utvrđivati će najteže prekršaje u prometu do kraja 2019. godine. Poglavito će se utvrđivati prekršaji vožnje kada je u organizmu prisutan alkohol, vožnje nepropisnim brzinama, nekorištenja sigurnosnog pojasa, upravljanja prije stjecanja prava, korištenja mobitela i druge prekršaje koji su uzročnici najtežih prometnih nesreća.

Aktivnosti policije tijekom obilježavanja Martinja provoditi će se svakodnevno

Aktivnosti Mobilnog tima Policijske uprave međimurske sa posebnim naglaskom na četiri ubojice u prometu (brzina, alkohol, pojas, mobitel) provoditi će se pojačano svakodnevno, a osobito u dane vikenda. Posebnu pozornost posvetit ćemo utvrđivanju prekršaja mladih vozača i počinitelja prekršaja u povratu, odnosno počiniteljima koji učestalo čine najteže prekršaje u prometu na cestama, koji dovode do najtežih prometnih nesreća.

Obavezno upalite dnevna svjetla na automobilima

Također podsjećamo vozače motornih vozila da su dužni danju upaliti dnevna ili kratka svjetla u vremenu od 1. studenog ove godine do 31. ožujka slijedeće godine, dok su vozači bicikla dužni od prvog sumraka do potpunog svanuća imati upaljena na prednjoj strani bicikla jedno bijelo svjetlo a na stražnjoj strani crveno, dakako isti moraju nositi i reflektirajući prsluk. Od stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno od 1. kolovoza ove godine, za pješaka koji se kreće kolnikom noću te u uvjetima smanjene vidljivosti, a da nije označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, zaprijećena je novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Kako su gume jedan od najvažnijih dijelova vozila, isto treba u svakom razdoblju godine imati odgovarajuće gume, pa tako podsjećam da je u Republici Hrvatskoj obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta i to u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja iduće godine. Zimska oprema potrebna je i na svim drugim prometnicama u vrijeme nastupanja zimskih uvjeta.

Svim sudionicima u prometu preporučam oprez, neka brzinu prilagode uvjetima na cesti poglavito u razdoblju smanjene vidljivosti te u vrijeme mokrih i skliskih kolnika, odnosno neka ne upravljaju vozilima kada su pod utjecajem alkohola, poručila je Alenka Hošnjak, voditeljica Odsjeka za cestovnu sigurnost Policijske uprave međimurske.

Ostavi komentar