Detalji tragedije: Moldavac krijumčario migrante, izazvao frontalni sudar u kojem su poginule 3 osobe

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je danas, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, zaprimilo kaznenu prijavu Postaje prometne policije Karlovac protiv državljanina Moldavije (1993.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće i kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 30-godišnji državljanin Moldavije 6. siječnja oko 01:40 u Netretiću, postupio u namjeri da se nepripadno materijalno okoristi ilegalnim prevoženjem stranih državljana, odnosno za točno neutvrđeni novčani iznos.

Naime, u osobnom automobilu mađarskih nacionalnih oznaka (registrirano za prijevoz vozača i četiri putnika) prevozio je 11 osoba (10 državljana Egipta i jednog državljanina Sirije) koji su prethodno nezakonito i mimo granične kontrole ušli u Republiku Hrvatsku.

Osnovano se sumnja da ih je smjestio u vozilo na način da ih je dio bio u prtljažnom prostoru vozila koje nije namijenjeno za prijevoz putnika i nema ugrađena sjedala i sigurnosne pojaseve, svjestan kako ih takvim nehumanim postupanjem i u takvim uvjetima dovodi u opasnost i ugrožava njihovo zdravlje, priopćio je DORH.

Vozio prebrzo, izazvao frontalni sudar

Osnovano se sumnja i da je istoga dana oko 01:40 sati na području općine Netretić upravljao istim osobnim automobilom desnom prometnom trakom autoceste A1 u smjeru Karlovca, te se dolaskom do oznake 47.900 kilometar autoceste, iako svjestan opasnosti zbog više osoba u vozilu od dozvoljenog broja i pristajući na sve posljedice koje iz takve vožnje mogu proizaći, propustio kretati prilagođenom brzinom i sredinom obilježene prometne trake, zbog čega je, osnovano se sumnja, vozilom skrenuo udesno, prešao na zaustavnu prometnu traku i desnom bočnom stranom vozila udario u zaštitnu metalnu ogradu uz jugoistočni rub autoceste. Osumnjičenik je u daljnjem nekontroliranom kretanju i zanošenju u lijevo, vozilom prešao jugoistočnu kolničku traku autoceste i centralni pojas s dvostrukom metalnom ogradom, prešao na kolničku traku namijenjenu za promet iz suprotnog smjera, odnosno iz smjera Karlovca prema Rijeci, gdje je prednjim desnim dijelom vozila udario u prednju stranu osobnog automobila hrvatskih registarskih oznaka kojim je propisno  u smjeru Rijeke upravljao 47-godišnji hrvatski državljanin, stoji u priopćenju DORH-a.

Smrtno stradale tri osobe

Zbog višestrukih ozljeda u prometnoj nesreći smrtno su stradali 47-godišnji vozač osobnog automobila hrvatskih registarskih oznaka te 46-goišnja putnica u tom vozilu. Smrtno je stradao i putnik iz vozila mađarskih nacionalnih oznaka za sada neutvrđenog identiteta, dok je teške tjelesne ozljede zadobilo šest putnika iz osobnog automobila mađarskih nacionalnih oznaka.

Završio u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Karlovcu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 30-godišnjeg osumnjičenika zbog okolnosti koje upućuju na opasnost od bijega i opasnosti da bi mogao ponoviti kazneno djelo. Sudac istrage je djelomično prihvatio prijedlog i 30-godišnjem osumnjičeniku odredio istražni zatvor zbog okolnosti koje upućuju na opasnost od bijega, dok je odbio prijedlog po zakonskoj osnovi iz članka 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a.. Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu će podnijeti žalbu na odbijajući dio odluke suca istrage, priopćio je DORH.

Tvrdio da je suvozač, maloljetnik u nesreći izgubio roditelje

Moldavac je bio podvrgnut operativnom zahvatu te je isprva tvrdio da je suvozač. Po iskazima liječnika u karlovačkoj Općoj bolnici, rekao je da ima 25 godina, dok se za ostale strance procijenilo da su maloljetnici. Nakon liječenja u Karlovcu prebačen je u Zagreb, piše Telegram.hr.

Ozlijeđen je maloljetnik iz Rijeke koji je u prometnoj nesreći izgubio roditelje u dobi od 47 i 46 godina.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE