13.1 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

Želite otići na studentsku razmjenu u Ameriku – FOI i Sveučilište u Zagrebu vam pružaju priliku za to

Želite otići na studentsku razmjenu u Ameriku? Pa idite. Nije tako teško. FOI i Sveučilište u Zagrebu vam pružaju priliku da odete. Postupak je vrlo jednostavan – prijavite se na Simpozij studenata, priložite CV, napišite najbolje motivacijsko pismo i zablistajte na intervjuu.

Jedan od velikih događaja bilo je potpisivanje bilateralnog sporazuma između Sveučilišta DePaula i Sveučilišta u Zagrebu. Svečanom potpisivanju sporazuma su prisustvovali dr. Maria Martineca, Konzul RH u Eashingtonu Fra Joe Grbes, poglavar Franjevačkog reda u Americi i Kanadi, predstavnici Uprave Fakulteta, prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan Fakulteta, izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za znanstvenoistraživački rad i međunarodnu suradnju, izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček-Hainš, voditeljica projekta i Izabela Oletić Tušek, univ. spec. pol., voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju, predstavnici partnerskih Svečilišta te studenti.

Kako je sve počelo?

Počelo je slučajnim susretom na COE konferenciji u San Antoniu 2009. godine, kada je tadašnja prorektorica Sveučilišta Centralna Florida nakon prezentacije o Hrvatskoj i FOI-ju, spomenula kako je bila u Hrvatskoj i kao bi voljela da studenti iz Orlanda vide ljepote naše zemlje. I tako je sve krenulo. Jedna od inicijatorica ovog projekta bila je i tadašnja prodekanica za međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Blaženka Divjak, današnja ministrica znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske.

Suradnja na ovom projektu započela je sa Sveučilištem Central Florida i McNair programom UCF, a nakon ovih deset godina kontinuirane suradnje priključila su se i sljedeća Sveučilišta: DePaul University i University of Illinois iz Chicaga, University of Cincinnati iz Ohia, Carlow University iz Pittsburgha, University of South Carolina iz Kolumbije. Naši studenti i profesori išli su u Ameriku, američki studenti i profesori dolazili su kod nas i tako kontinuirano već skoro 10 godina. Sveukupno je ostvareno 70-tak mobilnosti profesora i studenata, a želja je da taj broj narasete i više ta da se prošiti i na ostale vidove suradnje.

Što se od Vas očekuje?

Studentski međunarodni istraživački simpozij ima nekoliko ciljeva. Osnovni ciljevi Simpozija su poticanje međunarodne suradnje Sveučilišta, upoznavanje studenata s drugim kulturama, razmjena iskustava u školovanju te poticanje i popularizacija istraživačkog rada među studentima. Također, ovakva prilika svim studentima otvara mogućnost za stjecanje poznanstava, ali i poslodavci (koliko čujemo) jako vole vidjeti da studenti imaju iskustva na međunarodnoj razini. Da bi sudjelovali u Simpoziju potrebno je osmisliti istraživanje na temu koja već bude zadana kao glavna tema Simpozija. Uglavnom se tiče međunarodne razmjene, interkulturalnih iskustava te sadržaja povezanih sa socijalnim temama i mogućnostima primjene informacijske i komunikacijske tehnologije. Svojim istraživanjem možete sudjelovati na Simpoziju u obliku prezentacije ili poster sekcije.

Što možete Vi očekivati od Simpozija?

To ovisi o vama samima. Ovisi koliko ste spremni „gristi“. Ovogodišnji studenti poručuju da možete očekivati super poznanstva, prilike i iskustvo. Budući da se Simpozij sastoji od dva djela, možete sudjelovati u jednom ili oba. Prvi dio je bio u Varaždinu. Fakultet organizacije i informatike posjetili su gosti, profesori i studenti s više američkih sveučilišta te su osim istraživanja , imali i priliku upoznati se s našom kulturom i običajima. Tako su imali prilike posjetili Međimurje, Sv. Martin na Muri, Trakošćan i Zagreb. Također, posjetili su i dio UNESCO baštine, kao npr. Plitvički jezera, Zadar, Split i Dubrovnik. Ne moramo vam ni govoriti koliko su gosti bili oduševljeni našim prirodnim ljepotama. Možemo to reći ovako – koliko mi mislimo da je Amerika fascinantna, toliko je i gostima fascinantna Hrvatska. Studenti poručuju da nakon ovog iskustva gledaju drugačije na puno toga u svom životu. Čovjek nakon ovakvog iskustva postane svjestan stvari kojih nije dok ne vidi da postoje. Pomoću ovog simpozija djelatnici Fakulteta i studenti stekli su trajna poznanstva i ostali u daljnjem kontaktu.

Prilikom boravka u Hrvatskoj, američki i hrvatski profesori i studenti prezentirali su vlastita istraživanja. Studenti naglašavaju da je ovaj dio simpozija jako bitan, jer ih može potaknuti na prijavu budućih zajedničkih projekata. Drugi dio Simpozija bio je u Americi. Ovaj dio simpozija je izrazito privlačan hrvatskim studentima. Wow, Amerika! Na ovakvim stvarima upoznajete ljude koji vam se urežu u pamćenje po nekim stvarima i probude u vama znatiželju da vidite čime se bave. To je vrlo bitno za osobni razvoj i napredovanje. Američki dio simpozija sastojao se od posjete i prezentacije studentskih istraživanja na sveučilištima University of Cincinnati, Ohio, University of Central Florida, Orlando, University of Illinois i DePaul University iz Chicaga. Djelatnici i studenti Fakulteta imali su priliku u nešto više od 10 dana posjetiti 3 poznata američka grada koji su ih očarali svojom ljepotom. Poručuju da je dosta stvari drugačije od našeg i da im je ovo bilo vrlo zanimljivo iskustvo. Na tim Sveučilištima prezentirali su vlastite radove, razgovarali o mogućnostima daljnje i šire suradnje, ali i upoznali puno ljudi s kojima mogu izmijeniti razmišljanja i iskustva. Biti okružen utjecajnim ljudima u akademskoj zajednici, razgovarati s njima, provoditi vrijeme i vidjeti čime se bave, važan je dio interkulturalnog učenja. Studenti su uključeni u različite oblike edukacije i imaju drugačiju akademsku okolinu.

Djelatnici Fakulteta i studenti koji su sudjelovali na ovogodišnjem Studentskom simpoziju održanom u Americi zahvaljuju gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji, Sveučilištu u Zagrebu, Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu, Studentskom centru Varaždin, svom Fakultetu, Studentskom zboru FOI-a, partnerskim Sveučilištima, sponzorima i diplomiranim studentima FOI-a koji su sudjelovali na prethodnim Simpozijima u SAD-u na podršci i pomoći oko realizacije ovog projekta.

Nadamo se da smo s ovom lijepom pričom probudili naše studente i potaknuli ih da se više uključuju u studentske razmjene i dožive lijepe uspomene kao i studenti iz ove naše priče.

Autor: Kristijan Gašljević, student FOI-ja na razmjeni u SAD-u

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,190FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE