Vlada odlučila – poskupljuje cestarina

autocesta
Ilustracija

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila odluku o poslovnom i financijskom restrukturiranju cestovnog sektora prema kojoj će poskupjeti cestarina na autocestama.

Cijene cestarine porast će za 5 posto na nivou cijele godine, a omogućeno je i sezonsko poskupljenje koje bi ove godine trebalo iznositi 10 posto u vrijeme ljetne sezone, piše N1.

Pojašnjavajući takvu odluku, resorni ministar Oleg Butković podsjetio je da hrvatski cestovni sektor karakterizira visoka zaduženost i nemogućnost otplate kreditnih obveza.

– Ukupna zaduženost sektora iznosi 5,2 milijarde eura ili približno 39 milijardi kuna, od čega samo ove godine na naplatu dolazi 1,14 milijardi eura ili 7,8 milijardi kuna. Ukupni dug ovog sektora čini nešto više od 13,5 posto ukupnog javnog duga države. Uz postojeće prihode, koji su u 2016. prema 2015. rasli za 7 posto, nije moguće isplaćivati kreditne obveze idućih 5 godina – kazao je Butković, ističući da se restrukturiranjem 13,5 posto ukupnog duga države stvaraju i uvjeti ukupne fiskalne konsolidacije i makroekonomske stabilnosti države.

Reforma će se najvećim dijelom provesti u 2017. i 2018.  godine, a cjelokupna bi reforma trebala biti dovršena 2020. godine, implementacijom novog, unaprijeđenog sustava naplate cestarina.

Tako navodno ZG-ST poskupljuje 7 kuna, ZG-VŽ jednu kunu, ZG-RI cijena ostaje ista. Također, 1.7.-30.9. sezonsko povećanje za još 10 posto.

Ostavi komentar