11.7 C
Čakovec
Petak, 23 veljače, 2024

Svečanim otvorenjem sinoć u Varaždinu započela 7. po redu FolkoFonija

Sinoć je na Habdelićevom trgu u Varaždinu svečano otvoreno još jedno izdanje FolkoFonije – međunarodnog folklorog festivala u organizaciji Centra tradicijske kulture Varaždin. Još jednom, ovaj festival u grad dovodi brojna folklorna društva, kako strana tako i inozemna.

Program prve večeri festivala, ”Glazbeni kušlec” otvorila je Ženska vokalna skupina Centra tradicijske kulture Varaždin premijernom izvedbom pjesme ”Rijeka mura tiho šumila”, u aranžmanu Stelle Cimerman. Uslijedio je Ženski vokalni ansambl ”Đurđevčice”, koji djeluje unutar KUD-a ”Petar Preradović” Đurđevac, koji posebno njeguje i ističe autentičnost podravskih napjeva. Ansambl je također dobitnik brojnih priznanja uključujući i ovogodišnju nacionalnu glazbenu nagradu PORIN. Nakon nastupa ovog iznimnog ansambla, publiku je oduševio nastup etno dua ”Goga i Željko”, koji njeguje narodni izričaj našeg zavičaja te autorske kajkavske pjesme. Gledatelji su na sinoćnjem otvorenju imali prilike vidjeti nastup Folklornog ansambla ”Knahinka” iz Slovačkog grada Čičave. Temperamentnim plesom završili su prvu večer ovogodišnje FolkoFonije te najavili današnji, plesni koncert, ”Plesni kušlec” koji će se održati u subotu 9.9.2023. u 19:30 na Habdelićevom trgu. U sklopu ”Plesnog kušleca” predstavit će skupine iz Slovačke, Slovenije, Dalmacije, Varaždinske županije te grada Varaždina.

U subotu na Habdelićevom trgu od 10:00 do 16:00 možete posjetiti radionice folklornog plesa za djecu, radionice izrade krpenih lutaka, radionice izrade ukrasa od kinča te radionice sviranja tradicijskih glazbala. Cijeli program popraćen je Tradicijskim sajmom na kojem svoje proizvode izlaže čak 18 udruga s područja cijele Varaždinske županije.

Program se nastavlja i u nedjelju ujutro, kada će se na Habdelićevom trgu od 10:00 do 12:00 održati plesne radionice hrvatskog i inozemnog folklora.

Održavanje festivala financijski su podržali Grad Varaždin te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE