U pet godina primili više od 6000 poziva žrtava kaznenih djela

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Žena (60), žrtva obiteljskog nasilja, dobila je iz Županijskog suda u Varaždinu poziv na davanje iskaza u kaznenom postupku. Prošla je operaciju kuka i teško se kreće, depresivna je i zabrinuta.

Razmišljala je čak o odustajanju od svjedočenja. Odlučila je ipak dati iskaz i zatražila pomoć Udruge za podršku žrtvama i svjedocima. Svaki dan je dolazila na razgovor s voditeljicom ureda u Varaždinu.

– Udruga ne ulazi u iskaz žrtve i svjedoka niti ih savjetuje kako svjedočiti. Zadatak je osobi pomoći da prođe preko mogućih prepreka i da ne dođe do traumatizacije zbog ponovnog iskaza. Naša kolegica gospođu je pričekala na željezničkom kolodvoru i taksijem je dovezla na sud. Pri ulasku u sudsku dvoranu neki članovi obitelji okrivljenog dobacivali su joj neugodne riječi, no prisustvo naše kolegice ih je zbunilo pa su se umirili, a gospođa je na kraju dala iskaz. I dalje je dolazila u ured i dobivala tehničke informacije o daljnjem tijeku kaznenog postupka, a ponuđena joj je i besplatna psihološka pomoć magistre psihologije, koju je i prihvatila – kaže Miren Špek, direktor udruge koja je prije nekoliko dana postavila infopunktove u prostorijama Policijske uprave varaždinske i Općinskog suda u Čakovcu.

U Varaždinu imaju i svoj ured, čime su pokrili i sjeverozapad Hrvatske. Udruga je osnovana 2006. u Vukovaru, a pokrenuli su je mladi pravnici iz tog grada, uglavnom nezaposleni.

– Sustav podrške krenuo je volonterskim pokretom mladih pravnika koji su željeli omogućiti pomoć i podršku za žrtve kaznenih djela ratnih zločina kojih je u to vrijeme pred Županijskim sudom u Vukovaru bilo mnogo, dolazilo je i više od stotinu svjedoka po danu kako bi davali iskaze – objašnjava Špek.

Udruga je s godinama “regrutirala” volontere, punoljetne srednjoškolce i studente. Do 2013. godine 500 volontera pružilo je podršku za više od 10.000 žrtava i svjedoka. Danas provode tri programa, a jedan od njih je Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja, pokrenut prije pet godina u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i UNDP-om Hrvatska. Otvoren je besplatni broj telefona 116 006 na kojem volonteri od 8 do 20 sati pružaju informativnu i emocionalnu podršku žrtvama kaznenih djela i prekršaja.

U tih pet godina primili su nešto više od 6000 poziva. U Varaždinskom uredu pomoć je zasad zatražilo 60-ak osoba, no formalna promidžbena kampanja kreće u drugoj polovici ove godine. Udruga se financira iz projekata koje provodi, članarina i donacija. Članica je Victim Support Europe.

Ostavi komentar