13.1 C
Čakovec
Subota, 3 lipnja, 2023

Stanka Gjurić objavila zbirku pjesama ponajprije za talijansko tržište

Stanka Gjurić je, objavila i svoje petnaesto književno djelo (već drugu knjigu u ovoj godini), hrvatsko-talijansku zbirku pjesama “Protuotrov ili njegovanje ludila/Contravveleno o coltivazione della follia”, namijenjenu hrvatskom, no ipak ponajprije talijanskom tržištu, u prijevodu Ive Grgić Maroević.

Gjurić je Čakovčanka sa zagrebačkom adresom.

Reći ćemo i zašto ‘ponajprije’.

Kao i zadnjih nekoliko autoričinih knjiga, objavljena je putem Interneta (tiskare sa sjedištem u Belgiji), što je samo prednost za dvojezična izdanja, jer je na taj način svjetski dostupno.

– Renomirani pisci trebaju biti slobodni, drugim riječima-sami odlučiti u kojem trenutku i gdje će biti objavljeno njihovo djelo. Za njih više nisu ladice izdavača, s rukopisom na čekanju, o kojem god nakladniku bila riječ. Srećom, danas si takvo objavljivanje možemo lagodno i priuštiti – kaže Gjurić.

Inače je hrvatsko izdanje zbirke, kojoj je predgovor pisao Vlado Gotovac (svojedobno objavljeno u tadašnjem Meditoru), što zbog tadašnje pjesnikinjine iznimne popularnosti, što zbog prisutnosti političkog vrha na samoj promociji knjige, izazvalo neviđenu pozornost medija.

Knjiga je polučila uspjeh zbog svoje nesumnjive kvalitete, hvalili su je ugledni književni kritičari, ali joj je, očito, suđeno da u 2017. izađe iz domaćih okvira i otisne se dalje.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,592FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE