U Sračincu podigli spomenik čovjeku koji je zapalio Varaždin?!

Spomenik Sračinec
Sporni spomenik u Sračincu, Foto: Općina Sreačinec/Facebook

Dani Miholja, koji se tradicionalno održavaju pred blagdan svetog Mihaela, zaštitnika Župe Sračinec, kao dio programa imali su i otkrivanje spomenika.

Naime, podignutim spomenikom obilježeno je sjećanje na katastrofalni požar u Varaždinu 1776. godine. Ipak, nekima se taj spomenik nikako nije svidio jer kažu da je podignut spomenik čovjeku koji je tada zapalio Varaždin.

– Načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec otkrio je spomenik čovjeku iz Sračinca koji je 1776. godine spalio Varaždin, glavni grad tadašnje Hrvatske. Umjesto da se podigao spomenik Hrvatskim braniteljima iz Općine Sračinec koji su dali veliki doprinos u obrani Republike Hrvatske mi podižemo spomenik jednom piromanu koji je spalio grad Varaždin. Po ovoj logici ili bolje reči nelogici, po cijeloj Dalmaciji trebalo bi na svakom požarištu podići po jedan spomenik lokalnim piromanima koji su ove godine skoro spalili i sam grad Split. Zaista se imamo s čime “ponositi”. Sramota – napisao je HDZ Srčainec na svojoj Facebook stranici.

Spomenik Sračinec
Natpis na spomeniku koji objašnjava o čemu se radi

Na svojoj Facebook stranici predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća, Damir Habijan, komentirao je podignuti spomenik u Sračincu istaknuvši da njime prestaje umjetnička sloboda i počinje ljudska glupost, pišu Varaždinske vijesti.

– Umjetnost i umjetnička sloboda gotovo da su bezgranični. Međutim, postoji jedna tanka linija koja se ne može proći. Podići spomenik koji prikazuje žitelja Sračinca koji je uzrokovao veliki požar u Varaždinu doista predstavlja prelazak granice gdje prestaje umjetnost i umjetnička sloboda, a počinje ljudska glupost. U tragediji koja je tada zadesila Varaždin, osim ogromne materijalne štete zasigurno je bilo i ljudskih žrtava, patnji i tragedija. Ako se želio iskazati pijetet njima, ovo zasigurno nije ispravan put – napisao je Damir Habijan na svoj profilu.

Habijan je zaključio komentar riječima da je krajnje vrijeme da se odmaknemo od ploča, spomenika, kultova ličnosti i počnemo raditi za dobrobit sredine u kojoj živimo.

Ostavi komentar