PU varaždinska: pojačani nadzor prometa za vrijeme Martinja

Povodom narodnog običaja krštenja mošta, Martinje, Policijska uprava varaždinska je obavijestila građane da očekuje povećanje broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića te će poduzeti aktivnosti kako bi se spriječile i sankcionirale vožnje pod utjecajem alkohola. Navedeno se odnosi za vrijeme od 6. do 11. studenog, a posebno za srijedu, 11. studenog.

– Vezano uz navedeno, policijski će službenici na području cijele Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet na cestama, posebno na mjestima na kojima su se događale teže prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

U prvih 10. mjeseci ove godine, na području PU varaždinske dogodilo se  759 prometnih nesreća u kojima je 198 sudionika bilo pod utjecajem alkohola.

Za prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, ovisno o utvrđenoj koncentraciji alkohola, vozača se može kazniti novčanom kaznom u iznosu od 700 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana. Izriče mu se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima određene kategorije u trajanju do 12 mjeseci te mu se u evidenciju upisuje do šest negativnih prekršajnih bodova.

Također napominjemo da je za mlade vozače, propisano upravljanje motornim vozilom bez utjecaja alkohola u krvi, dok je za vozače bicikla za upravljanje pod utjecajem alkohola predviđena samo novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

Molimo vozače da u vrijeme proslave Martinja ne započinju upravljanje vozilima, ako su prethodno konzumirali alkohol, već da upravljanje vozilom odgode do otriježnjenja ili da koriste usluge javnog prijevoza ili angažiraju druge osobe koje nisu konzumirale alkoholna pića, priopćili su iz Policijske uprave varaždinske.

Ostavi komentar