1.1 C
Čakovec
Srijeda, 6 prosinca, 2023

Prepusti se prirodi – Ivančica zove!

Ivančica krije neopisive ljepote vrijedne istraživanja. Osim fantastičnog pogleda, uspon do vrha bilo kojim od obilježenih puteva prepun je zanimljivosti. Brojni izvori i potoci, zaštićene biljne vrste, bogat životinjski svijet, legende, drvene skulpture i stari gradovi samo su dio onoga što Ivančica nudi.

Ivančica zove!

Volite prirodu i planinarenje? Dopustite da Vas osvoji najviša planina Hrvatskog Zagorja – Ivančica. Smještena u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, nedaleko od grada Ivanca, Ivančica je omiljeno odredište brojnih planinara i ljubitelja prirode koji posjećuju njene prelijepe čistine prekrivene cvjetnim livadama. Sa svojim bogatim reljefom, sjenama gustih šuma i brojnim stazama, savršena je za planinarenje.

Najviša planina Hrvatskog zagorja

Popnite se na 1060 metara nadmorske visine i uživajte u širokom pogledu s jednog od vidikovaca (Stričevo ili Piramida) s kojeg se pruža prekrasan pogled na Varaždin i cijelu okolicu, a za lijepog vremena i na Alpe u Sloveniji te u Mađarsku.

Predahnite u Planinarskom domu i uživajte u domaćoj hrani i piću, a nakon toga možete obići i nedavno obnovljenu Kapelu Sv. Ivana Krstitelja.

Planinarski putovi

Bez obzira jeste li amater ili iskusni planinar, staze različitih težina mogu odgovoriti na vaše potrebe. Četiri su glavna planinarska puta do vrha Ivančice iz Ivanca – Mrzljak, Pionir, Prekrižje i Konj, a do vrha vodi i makadamska cesta.

Odaberete li za svoj uspon stazu Mrzljak, zastanite kod „Zletišča coprnic“ – „Černih mlaka“ i saznajte sve o legendama o vješticama. Osim toga, Mrzljak je poseban i po drvenim skulpturama planinarske faune u panjevima uz stazu, pa osim što je najlakši od svih četiriju putova, ujedno je i najzanimljiviji djeci.

Ivančica je također i dio Zagorskog planinarskog puta – jedne od najstarijih planinarskih obilaznica u Hrvatskoj, idealna ako želite upoznati i ostale zagorske brege i gore.

Vodna bogatstva Ivančice

Ivančica obiluje prirodnim izvorima pitke vode iznimne kvalitete i šumskim potocima. Žgano vino, Mrzljak, Šumi, Bistrica, Beli zdenci – samo su neka od izvorišta, a jedno od njih preuređeno je u prekrasno odmorište. To je odmorište Žgano vino na putu do vrha cestom ili stazom Mrzljak.

Na drugoj strani, odaberete li stazu Prekrižje, odmor potražite kod izvora „Šumi“.

Uživajte u jedinstvenoj flori i fauni

Ivančicu zanimljivom čini njena bioraznolikost. Posebno su zanimljive endemske i zaštićene vrste poput alpskog jaglaca, prekrasne velike sase, hrvatskog karanfila, ljiljana, a na području Ivančice raste čak 36 svojti orhideja, od kojih su sve ugrožene i šteti im svaka, pa i najmanja promjena u staništu.

Neka vam budu samo lijep motiv za fotografiranje i uživanje u raskošnim bojama.

Uz to, ovo područje je dom i mnogim divljim životinjama, uključujući srne, zečeve, divlje svinje i povremenog „gosta“ – običnog jelena, a u posljednje vrijeme pojavila se i divokoza.

U potocima obitavaju potočna pastrva i potočni rak, a tu su i žabe, gušteri, zmije, raznolik ptičji svijet, podzemni svijet, kukci i leptiri.

Bez obzira na to tražite li planinarsku avanturu ili jednostavno želite promatrati fascinantnu prirodu, Ivančica je nezaobilazna destinacija za uživanje u prirodnim ljepotama ovog dijela Hrvatske.

Stari gradovi na obroncima Ivančice

Na širem pojasu Ivančice još i danas postoje preostala stara ruševna zdanja – utvrde, gradine, burgovi (Oštrc, Milengrad, Belecgrad, Pusti Lobor, Pusta Bela, Grebengrad) koji svjedoče burnim aktivnostima i životu koji se odvijao tijekom stoljeća.

Ivanec – Planinarski grad

Ivančica ne samo da je prekrasna planina već je i pravi prirodni dragulj ovog područja koji utječe na život ovdašnjeg stanovništva u svim aspektima – zato se Ivanec s pravom naziva Planinarskim gradom.

Planinarska tradicija i ljubav prema planini Ivančici utkani su u identitet Ivanca i njegovih stanovnika, a ona kao zaštitnik bdije nad gradom nad kojim se nadvija.


Turistička zajednica Grada Ivanca

Trg hrvatskih ivanovaca 9b, 42240 Ivanec

T: +385 42 784 284

E: [email protected]

www.ivanec-turizam.hr

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE