Predrag Štromar: Čačićevih nula projekata, a puno laži i uvreda

Predrag Štromar
Predrag Štromar i HNS-ovci danas u Varaždinu

Podbadanja na relaciji varaždinskog župana Radmira Čačića (Reformisti) i HNS-ovog Predraga Štromara, bivšeg župana Varaždinske županije i trenutnog ministra, gotovo su svakodnevna.

Predrag Štromar o ovome je danas u Varaždinu održao konferenciju za medije.

Potpredsjednik Vlade RH, ministar graditeljstva i prostornog uređenja i v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar na jednom listu papira je popisao sve projekte Radimira Čačića kao varaždinskog župana i pokazao okupljenim novinarima – prazan papir.

– Radimir Čačić pet je mjeseci na mjestu župana, pa smo si dali truda i na jedan list papira napisali njegova postignuća i projekte. Evo kao što vidite, nismo imali što napisati jer Radimir Čačić nije napravio baš ništa za građane Varaždinske županije, a sav posao mu se svodi na to kako izmisliti što više laži na račun HNS-a, ministrice Divjak i mene osobno – rekao je Predrag Štromar pritom držeći u ruci prazan list papira kao slikovit prikaz rezultata varaždinskog župana Radimira Čačića.

Štromar je, okružen HNS-ovim gradonačelnicima i načelnicima s područja Varaždinske županije, istaknuo da ga ne smeta što se župan hvali projektima koje su pripremili on i njegovi suradnici u vremenu dok je Štromar bio župan, jer svi ti projekti pripremani su s jednim jedinim ciljem, da građanima Varaždinske županije omoguće bolji standard i kvalitetniji život.

– Međutim, ono što građani ove županije ne zaslužuju su njegove laži, jer kada bismo pobrojali sve njegove laži izgovorene u zadnjih pet mjeseci, posebice one na račun HNS-a, ovaj list papira ne bi nam bio dovoljan. Međutim, nećemo se spuštati na njegovu razinu, prvenstveno zato što građani Sjevera i Varaždinske županije ne zaslužuju takav način komunikacije – rekao je Štromar.

HNS je uvijek bila dosljedna stranka, a rezultati koje je HNS ostavio građanima uvijek su bili temeljeni na radu, istaknuo je Štromar i dodao: „To najbolje znaju ovi ljudi iza mene, načelnici i gradonačelnici, te moji najbliži suradnici u stranci, koji ne galame, ne vrijeđaju, ne svađaju se preko medija, već šute i rade. Pozivam župana Čačića da se s HNS-om natječe radom i rezultatima, pa da vidimo tko koliko vrijedi, može, želi i zna!“.

Nakon toga Štromar je podijelio novinarima listu od 14 činjenica vezanih uz javno-privatno partnerstvo na području Varaždinske županije, od kojih je izdvojio njih nekoliko:
1. Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Varaždinska županija potpisali su 2013. godine Sporazum o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva. Međutim, ministar Jovanović nije osigurao trajno rješenje o sufinanciranju navedenih troškova niti su za to stvoreni zakonski okviri.
2. Trenutno je slučaj sufinanciranja troškova po modelu JPP-a za školske građevine predmet spora između države, Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije te Grada Koprivnice.
3. Inicijativu da se stvori trajno rješenje, kako bi se Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, te Gradu Koprivnici, vratila zaostala sredstva, te kako se više nikad ne bi dogodilo da se obveze ne podmiruju od strane države, pokrenuo je Predrag Štromar osobno i zadao si zadatak da će naći trajno rješenje.
4. Izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi osigurat će se trajno rješenje o sufinanciranju navedenih troškova. Navedeni Zakon je u proceduri, odnosno trenutno je na e-savjetovanju.

– Ono što nije osigurao ministar Jovanović koji je potpisao Sporazum, sad će osigurati ova Vlada i to u resoru Ministarstva znanosti i obrazovanja ministrice Blaženke Divjak, a što se Varaždinske županije tiče, radi se o povratu od 30 milijuna kuna te će u narednih nekoliko godina Varaždinska županija dobiti preko 200 milijuna kuna – naglasio je Štromar i zaključio: „Nadam se samo da će Čačić ta sredstva iskoristiti za obrazovanje, a ne za zadovoljavanje osobnih potreba i ambicija ili pak liječenje osobnih frustracija jer mu se nikad nije ostvarila njegova želja da bude premijer.”

U narednoj godini proračun Varaždinske županije bit će veći za 53 milijuna kuna, sva sredstva bit će transferirana iz državnog proračuna, od toga 45 milijuna na temelju sufinanciranja najma škola, a 8 milijuna na temelju novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kojeg je predložio još prije 3 godine HNS.

– Pozivamo sve članove Županijske skupštine da prilikom izglasavanja proračuna za 2018. Godinu razmišljaju o ulaganjima tih sredstava u obrazovanje i za projekte koji su na dobrobit građana Varaždinske županije – napomenuo je Štromar.

– Župane Čačiću, vrijeme je da prestanete glumatati i galamiti, primite se posla! Vrijeme takve politike je prošlo, danas prolaze samo rad i rezultati! – zaključeno je na kraju konferencije za medije.

Ostavi komentar