Gradonačelnik i tri načelnika osigurali svakodnevno vađenje krvi u ambulanti u Murskom Središću

vadenje krvi
Gradonačelnik Dražen Srpak i načelnici Dražen Crnčec, Ervin Vičević i Zdravko Mlinarić na još jednom zajedničkom projektu u korist građana

Grad Mursko Središće i tri okolne općine Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec opet su se udružili u interesu svojih građana. Potpisali su sporazum vezano uz svakodnevno provođenje usluge laboratorijskih pretraga – vađenja krvi u Zdravstvenoj ambulanti u Murskom Središću. Do sada su građani mogli vaditi krv u spomenutoj ambulanti samo dva puta tjedno, a od sada će moći svaki dan od 7 do 9 sati. Krv će se vaditi svima od male djece do starijih osoba, osim za neke pretraga zbog koji krv mora odmah u analizator u bolničkom laboratoriju. Pacijenti će smao morati sa sobom donijetu isprintanu uputnicu svog obiteljskog liječnika.

Grad Mursko Središće i spomenute općine zajednički će financirati troškove za Suzanu Turk, koja će vaditi krv.  Grad Mursko Središće na sebe preuzeo trošak od 3000 kuna mjesečno, a ostale općine sufinanciraju po 514,69 kuna mjesečno, spomenuti trošak.

Za ovakvu suradnju bila je zainteresirana i bolnica, jer time izvađeni uzorci krvi prije stižu u bolnički laboratorij n obradu. što je važno radi što točnijih nalaza krvi.

Sporazum u gradskoj vijećnici u Murskom Središću potpisali su gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević i načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić, Potpisivanju su bili nazočni i predstavnik laboratorija za vađenje krvi i predstavnik Županijske bolnice Čakovec.

– Mi smo neke ranije imali godinama uslugu vađenja krvi u zdravstvenoj ambulanti, ali zbog zastarjelosti opreme, je ta usluga prestala, kazao je gradonačelnik Dražen Srpak, onda smo na neki način uspjeli vratiti vađenje krvi, ali samo na dva dana u tjednu. Ni to nije bilo najsretnije rješenje i da se to preokrene našli smo novo rješenje. Uspjeli smo osigurati svakodnevnu uslugu vađenja krvi za sve stanovnike spomenutih općina koje su potpisale sporazum.

-Prijašnji modalitet funkcioniranja i vađenja krvi po terenu pokazao je određene stručne nedostatke. Da bi se to unaprijedili i nalazi za pacijente bili što točniji dogovoren je novi modalitet u suradnji s gradom i općinama, kazao kazao je Nenad Škvorc, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo, zadovoljan uspostavljenom suradnjom s gradom i tri općine.

-Važno je da krv čim prije stigne u laboratorij zbog točnosti nalaza, jer neke vrijednosti se mijenjaju, ako krv stoji dugo vremena, kazala je Jasna Rakić, glavna prvostupnica medicinsko-biokemijskog laboratorija. Jako mali dio pretraga zahtijeva da se dođe u bolnicu na vađenje krvi. To su one pretrage zbog kojih krv odmah po vađenju mora u analizator, kazala je Jasna Rakić, a za najveći dio pretraga ljudi će moći vaditi krv svakodnevno u Mursko Središću.

Ostavi komentar