FOTO Međimursko prošćenje: Međimurci ostavljaju veliki trag na život Zagreba

Međimursko prošćenje Zagreb1

Međimurska županija poslala je priopćenje za medije o uspješnom 23. Međimurskom prošćenju.

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

„Vulica tradicije“, promocija autohtonih proizvoda, enogastronomski, zabavni, kulturni i vjerski program dominirao je u nedjelju, 10.lipnja, u hrvatskoj metropoli – Zagrebu. Naime, 23. put zaredom u organizaciji Zavičajnog društva „Međimurje“ u Zagrebu organizirano je tradicionalno „Međimursko prošćenje“.

Program je započeo svetom misom u zagrebačkoj prvostolnici koju je predvodio pater Tonči Trstenjak u koncelebraciji brojnih svećenika iz Međimurja i Zagreba. Misu je pjevao zbor liječnika i hrvatski katedralni zbor a na samom kraju neslužbenu međimursku himnu „Međimurje kak si lepo zeleno“ otpjevao je Mirko Švenda Žiga.

Povorka predvođena Zrinskom gardom uputila se od katedrale preko Trga bana Jelačića do parka Zrinjevac gdje je održan kulturno umjetnički program. Zrinska garda predala je prijavak svima okupljenima, svim posjetiteljima, članovima Zavičajnog društva, recitalom u izvedbi Dragutina Trstoglavca i starim povijesnim usklikom „Navik on živi ki zgine pošteno“

Predsjednik Zavičajnog društva Damir Smrtić u svom je govoru istaknuo kako je promjena lokacije sa Opatovine na Zrinjevac jedna od osvježenja za popularizacijom „Međimurskog prošćenja“ jer tu tradiciju treba čuvati kao uspomenu na brojne Međimurce koji žive i rade u Zagrebu.

Bez njih bi Međimurje teško izborilo status županije jer su, upravo zagrebački Međimurci, bili prvi koji su skupljali potpise za formiranje Međimurske županije“, rekao je Smrtić, istaknuvši posebno Damiru Črep Gavrilović kao jednu od idejnih začetnica.

Izaslanica gradonačelnika grada Zagreba, Ana Stojić Deban, rekla je kako prema službenim podacima u Zagrebu živi preko 40 000 Međimuraca koji ostavljaju veliki trag na društveni, kulturni i gospodarski život glavnog grada Hrvatske.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako se danas svaki stanovnik Međimurja može ponositi svojim zavičajem, identitetom jer gdje god Međimurci žive i rade ostavljaju dobru percepciju. „Dolazak na Zrinjevac je odličan potez organizatora obzirom da se županija „Zrinski“ po prvi puta predstavlja na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu.“

U kulturno umjetničkom programu nastupili su članovi KUD-a Donji Kraljevec, Martin Srpak, Zrinska garda i Mirko Švenda Žiga a brojni su posjetitelji u zelenoj oazi u srcu grada Zagreba mogli kušati autohtonu međimursku gibanicu, proizvode od bučinog ulja, meso z tiblice, sir turoš, međimurska vina, vino od aronije, međimurske lješnjake i šampanjac Sibon.

Uzvanici na 23.Međimurskom prošćenju, uz spomenute, bili su presjednik Županijske Skupštine Mladen Novak, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, predsjednik Zrinske garde Đuro Bel, Marijan Ramušćak, Branka Prišlić, Matija Kikelj, Antun Mikec i mnogi drugi

cof

O istom događaju priopćenje je poslao i Grad Mursko Središće te njega također prenosimo.

Dana 10. lipnja 2018. godine u vremenskom razdoblju od 10 do 15 sati održano je tradicionalno 23. „Međimursko prošćenje“ u organizaciji Zavičajnog društva „Međimurje“ na Zrinjevcu.

Zavičajno društvo „Međimurje“ brine se o očuvanju kulturne baštine i očuvanju identiteta Međimurske županije. Već dugi niz godina okuplja Međimurce i prijatelje Međimurskog kraja u gradu Zagreba. U „vulici tradicije“ moglo se pronaći mnogo domaćih, autohtonih proizvoda i zanata. Sam program započeo je svetom misom u Zagrebačkoj katedrali kojoj su se pridružili brojni svećenici iz Međimurja i Zagreba. U prigodnom kulturno-umjetničkom programu folklorne skupine i glazbenika Mirka Švende Žiga izvedeni je repertoar pjesama nadahnutih međimurskom popevkom, a povorka do Zrinjevca bila je predvođena Zrinskom gardom Čakovec.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak sa suprugom posjetio je tradicionalno „Međimursko prošćenje“ s idejom kako bi bilo dobro ojačati taj prekrasan događaj koji se obilježava, već 23. godinu zaredom i od strane Grada Mursko Središće.

Grad Mursko Središće ima izuzetnu volju za aktivnim uključivanjem na takvu manifestaciju idućih godina te želi pomoći još više u očuvanju kulturno-povijesne tradicije. Takvu tradiciju treba čuvati kao uspomenu na brojne Međimurce i Međimurke koji rade i žive u Zagrebu. Svi zajedno možemo biti ponosni na svoj zavičaj i identitet te na tradicionalne specijalitete i proizvode te im treba omogućiti njihovu degustaciju i prezentaciju uz kupnju domaćih proizvoda na „Međimurskom prošćenju“.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće ponosan je na očuvanje takve međimurske tradicije koja je prožeta duhovnošću i osebujnom kulturom međimurskog kraja te stoga želi da se Grad Mursko Središće i sve ostale jedinice lokalne samouprave aktivnije uključe u taj događaj.

Foto: Međimurska županija

Ostavi komentar