“Faca” si ako upišeš studij logopedije. Za upis u jesenskom roku ostalo više od 6 i pol tisuća slobodnih mjesta. Pogledajte na kojim sveučilištima

upis fakultet

– U ljetnom upisnom roku za ulazak u svijet visokog obrazovanja natjecalo se 33.257 kandidata. Pravo upisa ostvarilo je njih 24.048.  Najpoželjniji studijski program prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote je „Logopedija“ Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dio je to podataka koje je objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje u ponedjeljak 15. srpnja 2019. godine.

Objavljene su i konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2019./2020. na mrežnim stranicama www.postani-student.hr.

Uz logopediju, među pet najpoželjnijih studijskih programa prevladavaju također oni iz polja zdravstva:

  • Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu
  • Izobrazba trenera; smjer: Kondicijska priprema sportaša (stručni), Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Fizioterapija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
  • Radiološka tehnologija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu.

Prvi puta primijenjen sustav koji daje savjete za upis alternativnog studijskog programa

Posebnost je ovogodišnjih upisa činjenica da je kandidatima pri upisu studijskog programa, po prvi puta, pomagao sustav koji koristi umjetnu inteligenciju – naime, kandidatima koji nisu ostvarili upis na željeni studijski program, sustav je automatski dao savjet za upis alternativnog studija. Riječ je o sustavu jedinstvenom u svijetu, a kojega su, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, razvili  hrvatski poslijedoktorandi s prestižnih sveučilišta: Dejan Kovač sa Sveučilišta Princenton i Marin Drlje s češkog CERGE-a (Center for Economic Research and Graduate Education). Sustav funkcionira tako da maturantima pruža informacije prema njihovim željenim izborima, odnosno optimizira za njih listu sličnih programa koje bi mogli upisati s obzirom na bodove i preferencije.

Slobodna mjesta za upis u jesenskom roku

Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok

Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, ostalo   je 6 644 slobodnih mjesta na redovnim studijima javnih sveučilišta:

– 2854 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu

– 823 mjesta na Sveučilištu u Splitu

– 619 mjesta na Sveučilištu u Rijeci

– 784 mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

– 482 mjesta na Sveučilištu u Zadru

– 744 mjesta na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli

– 260 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku

– 78 mjesta na Sveučilištu Sjever

 

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat će do 17. rujna 2019. godine kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upis u jesenskom roku.

Dodatne informacije o prijavama i upisima na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj pogledajte na www.studij.hr i www.postani-student.hr.

 

Ostavi komentar