Danas u Tehnixu: Predstavljen svjetski patent nastao suradnjom znanosti i proizvodnje

tehnix

Danas je u Tehnixu u Donjem Kraljevcu, pred uglednim gostima, prof.dr.sc. Vladimirom Andročecom, predsjednikom Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, prof.dr.sc. Nedeljkom Perićem, predsjedateljem Odbora za suradnju s gospodarstvom i regionalnu suradnju HATZ-a, te Predsjedateljem Gospodarskog vijeća HATZ-a prezentiran Projekt IRI. To je projekt za razvoj pogona za bioreaktorsko kompostiranje, modularna arhitektura kao anti-potres kontejneri za stanovanje i ostale potrebe, zaštita od COVID-19 – kremator postrojenje za spaljivanje infektivnog medicinskog otpada i corona kabina Tehnix kao i suradnja znanstvene zajednice i gospodarstva na području održivog gospodarenja otpadom.

Đuro Horvat, direktor Tehnixa, predstavio je svjetski izum: Specijalno postrojenje za spaljivanje i kremiranje infektivnog medicinskog otpada nazvano Kremator, koje spaljuje sve, od medicinskih igala do zaštitne odjeće i cipela, te Korona kabinu, osmišljenu za testiranje i izolaciju zdravih od bolesnih za tvrtke i ustanove. Autor patenta je Đuro Horvat koji je zadnjih mjesec dana, u suradnji sa svojim timom konstruirao postrojenje. Riječ je o izuzetnoj inovaciji za svjetskoj razini, rekao je izumitelj Đuro Horvat, a razvoj potpisuje tvrtka Tehnix, uz tehničku suradnju s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Proizvod je ispitao Institut za sigurnost Zagreb, tako da već ima sve potrebne certifikate.

Kremator je veoma složeni proizvod, uz automatiku za procesnu industriju. Nakon dopreme u posebno zatvorenim vrećama medicinski se otpad najprije usitnjava, a zatim spaljuje u rotacijskoj peći na temperaturi od 800 do 1200 stupnjeva Celzijusovih. Rotacijska peć omogućuje potpunu sterilizaciju infektivnog materijala, te je time spriječena mogućnost ponovnog širenja bolesti. Kapacitet potrojenja je 100 kilograma otpada na sat, dužinje je šest metara, visine dva metra, širine 1,5 metara. Uz zarazni otpad zbog bolesti kao što su koronavirus, kolera, ebola, tifus, SARS ali i razne vrste droge, mogu se kremirati i male uginule životinje te rabljena plastična ambalaža od pesticida, kiselina i lužina. Uređaj ima ciklonski sustav za kontrolu ispušnih plinova te je veoma pogodan za sve bolnice u svijetu koje imaju velikih problema s infektivnim otpadom i procesima odlaganja.

Predstavljeno je također još nekoliko novih originalnih proizvoda koje je osmislio tim Tehnixa Donji Kraljevec. Novo dizalo do petog kata pogodno je za uporabu kod starijih zgrada koje statički ne mogu podnjeti stari tip dizala, pogotovo sad nakon potresa u Zagrebu.

Novo vozilo za skupljenje otpada nastalo u suradnji s tvrtkom „Mercedes“ i bitno je jeftinije nego skupo uvozno koje se plaća dva milijun kuna. Predstavljeni su i novi ekopaneli razvijeni, te  bioreaktorski komposteri. U samoj tvrtci Tehnix također je već instalirano tridesetak robota.

I ovom je prigodom bilo naglašeno koliko je važna suradnja znanosti i industrije.

   

Ostavi komentar