Alen Pomper, direktor prodaje i marketinga kompanije MARLEX: Marlex nudi 720 kombinacija stakla i rješenja za sve izazove

alen pomper marlex

Varaždinska kompanija Marlex najveći je domaći proizvođač PVC stolarije, ALU bravarije IZO stakla, a struka je svrstava u jednu od najboljih i najuspješnijih proizvođača. Ovom prilikom razgovarali smo s Alenom Pomperom, direktorom prodaje u Marlexu. Posebno smo se osvrnuli na kvalitetu i značaj staklenih površina u njihovim proizvodima, te radu Marlex akademije.

  • Recite nam ukratko o kompaniji Marlex i tržištima na kojima ste prisutni.

Kompanija Marlex je osnovana 2003. godine, i u privatnom je vlasništvu sa sjedištem i proizvodnim pogonima u Varaždinu. Na tržištu Hrvatske i EU posluje kroz mrežu svojih partnera, odnosno distributera, njih 47 u HR s kojima smo pokrili sve veće gradove i mjesta čime nam se oslobađa prostor da se ozbiljnije posvetimo tržištima EU gdje već imamo 5 prodajnih salona i to u Italiji, Francuskoj, Austriji i Njemačkoj a u fazi otvaranja su nam još prodajni saloni u Švicarskoj, Austriji i 2 u Njemačkoj. Isto tako u pregovorima smo s kompanijom u Nevadi USA na određenim projektima i zastupstvu za to tržište.

  • Kvalitetu Marlexovih proizvoda prepoznali su mnogi. Izdvajate se po tome što je u vašu osnovnu ponudu uključen niz prednosti. Recite nam nešto o tome.

Ono što našu kompaniju izdvaja na tržištu je zasigurno kvaliteta materijala i inovacije koje koristimo, izdvojiti ću samo neke od prednosti, a koje su u Marlex-u već u osnovnoj ponudi, dok se kod drugih te prednosti dodatno naplaćuju ili ih uopće nema:

Profil: tro-brtveni sistem PVC profila (treća brtva je specijalno dizajnirana i sastavni je dio profila – naši konkurenti vrlo često tu treću brtvu imaju od gume koja je porozna i ima vrlo kratak rok trajanja) u tom sistemu se ne koristi čelik već su profili ojačani specijalnim Powerdur® stripes by BASF materijalom koji se koristi u NASA programu avio i auto industriji i služi kao ojačanje u cijelom okviru i koji se spaja na svi kutevima, puno je lakši i čvršći te se može 100% reciklirati.

Okovi: već u osnovnoj ponudi su samo ventilirajući okovi i njihova je startna nosivost 120 kg i u osnovnom je paketu. Svi sistemi su certificirani po  TÜV standardu.

Osim navedenih prednosti u materijalima tu su i vrhunski strojevi posljednje generacije, te vrijedne ruke svih naših 246 djelatnika koji daju finalni pečat Marlex sistemima prozora i vrata.

  • Odlučim li graditi kuću koju vrstu prozorskih stakala preporučujete radi optimalne energetske učinkovitosti? Imaju li stakla ugrađenu zaštitu od sunca što je važno na dijelu stambenog prostora okrenutog na jug?

Koristimo PLANITHERM 4S EVOLUTION staklo koje se prilagođava atmosferskim prilikama u svim godišnjim dobima npr. tijekom ljeta reflektira dva puta više energije nego ijedno drugo obično staklo (dvostruko ili trostruko). Održava idealnu temperaturu u prostoru i smanjuje troškove klimatizacije ograničenjem količine solarne energije koja ulazi u kuću, smanjuje potrebu za korištenjem klima uređaja. Isto se događa i po zimi kada sprečava ulazak hladnoće i opet samim time smanjuje troškove grijanja. Kada je vani oblačno staklo se otvara i postaje transparentnije da bi propustilo što više svjetlosti u prostor isto tako kada je vani sunčano staklo se samo zatamnjuje i sprečava ulazak previše svjetla i stvara ugodnu atmosferu u prostoru.

Marlex preporučuje da se u objekte u kontinentalnim dijelovima ugrađuju troslojna IZO stakla PLANITHERM 4S EVOLUTION, 0,5 – 0,6  W/m²K. A za objekte koji se nalaze na mediteranskom području preporuča se dvoslojno  IZO staklo PLANITHERM 4S EVOLUTION, 1,0 W/m²K

  • Što je s mogućnošću da se kroz stakla vidi van, ali da radoznalci ne vide zbivanja unutar kuće?

I za to postoji rješenje u obliku STOPSOL stakla koje ima upravo tražene karakteristike. Inače u Marlexu vam je na izbor preko 720 kombinacija stakla tako imamo rješenje za sve izazove

  • Kako stakla funkcioniranju u zimskim uvjetima, jesu li podložna znojenju i curenju vode niz prozore uslijed izloženosti različitim temperaturama s izvanjske i unutarnje strane stakla.

Do znojenja ili curenja vode tijekom zimskog perioda dakako dolazi zbog  razlike u temperaturama, one u prostoriji i vanjskoj, a ta razlika može biti i više od 30°C. Ako se dešava s vanjske strane onda nam je to znak da su prozori kvalitetno izolirali kuću i ne dozvoljavaju prodor vlage unutra a količina znojenja ovisi i o fizičkoj zaštiti s vanjske strane odnosno da li postoje rolete ili grilje.

Kada dolazi do znojenja s unutarnje strane prozora onda to nije uzrokovano kvalitetom stakla nego prozorski sustav nema kvalitetno riješeno prozračivanje jer iako ne želimo da nam u prostor ulazi hladnoće moramo imati određenu mogućnost prozračivanja odnosno izmjene zraka što u prozorskim sistemima kompanije Marlex imate već u osnovnoj ponudi.

  • Iziskuju li stakla kakvu vrstu održavanja u smislu da gube svoju energetsku učinkovitost i ako je potrebno u kojem vremenskom razdoblju?

Naši kupci nemaju potrebu za takvom vrstom održavanja iz razloga što koristimo PU smjesu za brtvljenje IZO stakla što omogućuje dugovječnost proizvoda. Prošle godine smo imali na testiranju u Njemačkoj u IFT u  Rosemhaimu naš prozor u kojem je na nakon 5 godina izmjeren gubitak od 1,2 % plina što je u tom razmaku od 5 godina zanemarivi postotak i nema utjecaja na karakteristike prozora i njegove vrijednosti.

  • I za kraj recite nam par riječi o Marlex akademiji?

Tehnologija napreduje svim  smjerovima pa tako i u ovom našem poslu izrade prozora i vrata. Materijali koje koristimo se razvijaju sve više bilo u tehnološkom smislu bilo u vizualnom tako da naši kupci imaju na izbor vrlo široku paletu proizvoda, boja, vrsta materijala. Rekli smo već ranije da imamo izbor više od 720 kombinacija stakla, nekoliko vrsta profila za prozore kao i za vrata, okovi također,  iz tog razloga smo osnovali MARLEX AKADEMIJU s ciljem da prenesemo našim djelatnicima kao i našim partnerima (prodavačima, monterima, mjernicima, investitorima) sva znanja potrebna da oni mogu u prvom redu znati detektirati kakav proizvod kupci trebaju i onda shodno znanju i razini kompetencije ponuditi pravi proizvod čije će karakteristike kvalitete i vizuala zadovoljiti sve njihove potrebe. Važno nam je da budemo u korak s novitetima i da pratimo trendove na tržištu HR i EU.

Predavači na našoj akademiju su stručnjaci odnosno predstavnici naših dobavljača profila, stakla, okova i opreme, a kao idejni začetnik akademije osobno je i vodim i odrađujem dio školovanja koji je vezan direktno na našu tvrtku.

Akademija se održava svaka 2 mjeseca u našoj posebno uređenoj učionici kapaciteta 40 osoba po grupi. Uvijek se trudimo da nam u svakoj grupi budu gosti iz raznih dijelova HR i EU tako da i oni sami razmijene svoja iskustva sa svojih područja jer svako područje ima neke svoje zakonitosti i pravila, naravno i običaje. Prošle godine održali smo 6 takvih školovanja, a 12. Travnja imali smo prvo ove godine. Osim naših dosadašnjih predavača iz Austrije, Njemačke i Francuske ovog puta imali smo i posebne goste predavače iz Poljske i Švicarske. Svi sudionici na kraju predavanja dobivaju certifikat o sudjelovanju koji ima jedan specifikum a to je da je već uramljen ali ne u klasičan okvir kakav se inače koristi u te svrhe već je stavljen u naš profil i ostakljen te je kao takav izvrsno prihvaćen od strane svih sudionika.

U sklopu akademije zadovoljstvo mi je najaviti da nam je u planu napraviti nova školovanja tako da već u  svibnju krećemo s temom RAL ugradnje koja je u EU već danas standard a kod nas tek uzima maha. U lipnju pak imamo školovanje na temu protu provalnosti i zaštite što je isto tako tematika koja sve više dobiva na važnosti.

Osim školovanja naših djelatnika i partnera sustavno se bavimo i budućim arhitektima i građevinarima  tako da smo uspostavili suradnju s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu u čijim prostorima su izloženi naši proizvodi te će sadašnji i budući studenti imati prilike učiti o na našim proizvodima i kada jednog dana budu sami gradili ili projektirali već će znati za Marlex sisteme prozora i vrata i za njihove karakteristike i kvalitetu. Redoviti su posjeti grupa studenata našoj tvornici da uživo vide i upoznaju se s našom proizvodnjom.

Prošle godine sudjelovali smo i predstavili se na danima Arhitekata u Lisinskom kada je na dvodnevnom događanju bilo prisutno 1200 arhitekata iz šire regije.

Dakle, gledamo i u budućnost jer samo s ulaganjima u ljudske potencijale kao i u tehnologiju možemo, ne samo zadržati poziciju na tržištu već je i poboljšati. Zadovoljstvo kupaca nam svima treba biti na prvom mjestu jer su oni jedini mjerodavni koji će na kraju reći da li je vaš proizvod dobar.

Ostavi komentar