Sezona jagoda je u punom jeku, a njihova slatkoća i miris čine ih savršenim sastojkom za razne slastice, deserte i prerađevine.
Donosimo vam neodoljive recepte u kojima su glavne zvijezde – jagode!
1. Domaći džem od jagoda

Sastojci:
- 1 kg zrelih jagoda
- 500 g šećera
- 1 žlica limunovog soka
Priprema:
- Jagode operite, uklonite peteljke i narežite na komade. Pomiješajte sa šećerom i ostavite da odstoje 1–2 sata (ili preko noći).
- Dodajte limunov sok i kuhajte na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje 40–50 minuta. Skidajte pjenu i kuhajte do željene gustoće.
- Ulijte vrući džem u sterilizirane staklenke, zatvorite i okrenite naopako na 5 minuta.
2. Sladoled od jagoda bez aparata i jaja

Sastojci:
- 500 g jagoda
- 200 ml slatkog vrhnja
- 150 ml kondenziranog mlijeka
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Jagode operite i usitnite u pire.
- Od vrhnja izmiksajte čvrsti šlag, dodajte kondenzirano mlijeko i vanilin šećer.
- Lagano umiješajte pire od jagoda.
- Smjesu prebacite u posudu i zamrznite najmanje 6 sati. Povremeno promiješajte.
3. Tiramisu s jagodama

Sastojci:
- 250 g mascarponea
- 200 ml vrhnja za šlag
- 3 žlice šećera u prahu
- 300 g jagoda
- Piškote
- Sok od naranče ili jagoda
Priprema:
- Vrhnje izmiksajte, dodajte šećer i mascarpone.
- Narežite jagode.
- Piškote kratko namočite u sok i slažite red piškota, red kreme, red jagoda.
- Završite kremom i ukrasite jagodama. Ohladite nekoliko sati.
4. Torta od jagoda

Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 100 g brašna
Krema:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 250 g mascarponea
- 100 g šećera u prahu
- 400 g jagoda
Priprema:
- Izmiksajte jaja i šećer i dodajte brašno koje ste prije toga prosijali. Izlijte u kalup za torte i pecite u kalupu 20 minuta na 180 °C.
- Ohladite i prerežite na dva sloja.
- Izmiksajte šlag s šećerom, dodajte mascarpone.
- Narežite jagode.
- Na biskvit stavite kremu i jagode, pokrijte drugim slojem, premažite ostatkom kreme i ukrasite.
5. Jagode i čokolada

Sastojci:
- 300 g svježih jagoda
- 200 g tamne čokolade (ili mliječne)
Priprema:
- Operite i dobro posušite jagode.
- Čokoladu otopite na pari.
- Umačite jagode do pola i stavite na papir za pečenje.
- Ohladite u hladnjaku dok se čokolada ne stvrdne.
6. Cheesecake s jagodama – bez pečenja

Sastojci:
- 200 g mljevenih keksa
- 100 g maslaca
- 500 g krem sira
- 200 ml vrhnja za šlag
- 100 g šećera
- 300 g jagoda
- sok pola limuna
Priprema:
- Pomiješajte kekse i otopljeni maslac, utisnite u kalup.
- Krem sir, šećer i šlag izmiksajte i prelijte preko podloge.
- Jagode izgnječite, dodajte sok pola limuna, zasladite prema ukusu i prelijte po vrhu.
- Ohladite najmanje 4 sata prije posluživanja.
Koji recept ćete prvo isprobati? Recite nam u komentaru!