Grah je u međimurskoj kuhinji sveprisutna namirnica. Brojne ga obitelji uzgajaju u svojim povrtnjacima jer se okusom i kvalitetom kupovni grah ne može mjeriti s domaće uzgojenim.
Načini na koje ga pripremaju Međimurci zaista su brojni i maštoviti, konzumiramo ga kao glavno jelo, kao prilog i kao sastojak mnogih salata. Jedan od simbola Međimurja svakako je pretepeni grah, što u prijevodu znači grah s mlijekom i vrhnjem. Sigurno ne postoji nijedan Međimurec koji bar jednom nije jeo to jelo, a većinu nas pretepeni grah vraća u djetinjstvo.
U vrijeme korizme grah je čest izbor za pripremu posnih jela pa ga predstavljamo da bismo osvježili sjećanje na to tradicijsko, preukusno jelo.
Naša ovotjedna kuharica, Petra Supina, magistra socijalne pedagogije i psihoterapeut realitetne terapije, za svoj je rodni Vratišinec vezana brojnim uspomenama od kojih baš pretepeni grah ima svoje posebno mjesto.
Cijeli članak Aleksandre Sklepić donosimo u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 25. ožujka, možete nabaviti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.