Postoji li itko tko ne voli domaće krpice sa zeljem?

Piše: Aleksandra Sklepić

Jedno od meni omiljenih jela kojih se sjećam još iz ranog djetinjstva su krpice sa zeljem, i to ne one kupljene u dućanu, već domaće, od tijesta rađenog kod kuće. Miris cijele kuće kod pripreme ovog jela je nazaboravan.

Osim što sve skupa ispadne jeftinije – kilogram brašna košta najviše 1 euro, a to je sve što je potrebno za izradu ove preukusne tjestenine, dok u dućanu 400 grama gotovih velikih krpica košta minimalno 3 eura, domaće su krpice punijeg okusa i ne raspadaju se kad su kuhane, već ih je milina jesti, ali i samo gledati.

Priprema je jako jednostavna. Od brašna i vode zamijesi se srednje čvrsto tijesto koje se može lako oblikovati – ja stavim oko 300 do 400 grama brašna, pola decilitra vode i jednu čajnu žličicu soli. Kad probam mijesiti, pod rukama se osjeti je li potrebno još vode, jer ako se tijesto mrvi, a ne slijepi se u masu koju je lako oblikovati, treba dodati oprezno još vode, toliko dugo dok se tijesto ne da oblikovati u čvrstu kuglu.

Ako vam se dogodi, a meni se dogodilo, da dodate previše vode, ništa zato – ova se greškica lako popravi dodavanjem još brašna. Ovo je jelo vrlo praktično – nikad ne možete pogriješiti, odnosno, uvijek možete popravitim, jer dodavanje više brašna, znači više slasnih domaćih krpica. Kad je tijesto spremno, razvaljam ga na debljinu oko 3 do 4 milimetra, možete i tanje, ako su vam finije tanke krpice te ga na dasci narežem na krpice željene veličine. (Slika 1.)

Tijesto razvaljati na željenu debljinu te nožem rezati kvadratiće
Tijesto razvaljati na željenu debljinu te nožem rezati kvadratiće (Slika 1.)

Za to vrijeme u lonac ulijem vodu, minimalno 3 litre, koja mora ključati kad se u nju stave krpice. Prilikom stavljanja krpica u vodu, pripazite da su dobro prerezane kako se ne bi držale zajedno do kraja kuhanja. Kad su krpice kuhane, treba im otprilike desetak minuta, ništa više, isperem ih hladnom vodom i ocijedim. Zelje zatim naribam na ribež (dio za ribanje mrkve, s većim rupicama) i posolim ga te ga nakon minutu, dvije, gnječenjem rukom ocijedim da iz njega izađe gorka tekućina i višak vode. (Slika 2.)

Zelje naribati na ribež i posoliti ga
Zelje naribati na ribež i posoliti ga (Slika 2.)

Ocijeđeno naribano zelje pržim na ulju ili masti, ovisi ako imam doma jedno ili drugo, do zlatno-crvene boje, uz stalno miješanje. (Slika 3.) 

Zlatno-žuta boja zelja znak je da je pečeno
Zlatno-žuta boja zelja znak je da je pečeno (Slika 3.)

Ako vam zelje zagori, jelo je propalo, jer će imati okus po paljevini i uzalud vam sav trud. Može se spasiti jedino ako, umjesto zelja, krpice zalijete kiselim vrhnjem, ali tada je to drugo jelo koje, ruku na srce, i nije tako loše. Moja obitelj uvijek zahtijeva obje kombinacije, pa nerijetko dio krpica ostavim bez zelja i pomiješam s kiselim vrhnjem.

No, da se vratim na temu – kad je zelje pečeno, u istu tavicu u kojoj se zelje peklo dodam ocijeđene krpice, sve skupa pomiješam, ostavim da se okusi prožmu te da se krpice, ako je ribanje i pečenje zelja predugo trajalo, malo zagriju.

Vrlo jednostavno, a zaista popularno tradicijsko međimursko jelo spremno je za serviranje, a ne treba mu ni salata, ni meso, ni predjelo.

Probajte, neće vam biti žao i više nikada neće kupiti krpice u dućanu.

Sastojci:
• 300 do 400 grama glatkog brašna
• voda
• 1 čajna žličica soli
• 1 glavica svježeg zelja
• malo ulja za ili masti prženje zelja

> Za pravi pretepeni grah potrebne su „bečve” mladog luka

 



Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE