Petra Filipović podijelila je s nama recept za starinske krafne

Prva asocijacija na fašnik zasigurno su svakome od nas krafne ili krofni. Jednostavno ne možete a da na spomen maškara ne pomislite na onaj miris friško pečenih krafni punjenih marelicom. Osim u fašničko vrijeme, krafne su nekada bile i neizostavni kolač na vjenčanjima u Međimurju. Bile su obvezan desert nakon večere, uz, naravno, sve ostale svatovske kolače, a punile su se orasima.

Krafne obožavaju mali i veliki, a recepata ima raznih. Priprema krafni za naše je bake bila u malom prstu pa su sve sastojke miješale “od oka”. Zbog toga su za nas nešto mlađe itekako vrijedni savjeti koje nam mogu ostaviti u nasljeđe.

Jedan od takvih recepta u svoju je bilježnicu pomno zapisala Petra Filipović iz Stanetinca, koja već nekoliko godina živi i radi u Dubrovniku. Po struci je kuharica i obožava pripremati kolače.

Krafne pripremam po receptu moje pokojne bake Magdalene. Najviše recepata za kolače imam od nje i samo se toga držim. Moj muž Stjepan, sinčić Ivano i ja volimo jesti kolače i krafne tako da često pravim nešto, barem svake nedjelje, rekla nam je Petra.

Cijeli recept i pripremu donosimo u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje su u prodaji od petka, 18. veljače.

 

Ostavi komentar