ODLIČAN RECEPT za domaću pitu od jabuka koja miriše na cimet

Camomile flowers on a lovely summers day.

Što kažete na recept za pravu domaću pitu od jabuka koja tako neodoljivo miriše na cimet i poziva na druženje uz omiljeni topli napitak?

Prhko tijesto, sočne jabuke, cimet i dobro ugrijana pećnica glavni su aduti za finu i aromatičnu pitu od jabuka koju možete ispeći tijekom cijele godine.

Izvrsno će prijati uz čaj ili popodnevnu kavu, a možete se kojom šnitom počastiti i ako pazite na unos slatkih zalogaja i deserata jer je puno “bezopasnija” od kremastih kolača i torti, piše zadovoljna.hr

Sastojci za pitu od jabuka:

Za tijesto:

200 g glatkog pšeničnog brašna

100 g oštrog pšeničnog brašna

250 g maslaca

100 g šećera

1 prašak za pecivo

1 jaje

1-2 žlice kiselog vrhnja

prstohvat soli

malo ribane korice limuna

Za nadjev

7-8 većih kiselijih jabuka

100 g šećera

1 žličica cimeta

1 vanilin šećer

50 g grožđica (+ tri žlice ruma za namakanje)

šaka sjeckanih oraha

Priprema za pitu od jabuka:

  1. Jabuke ogulite i naribajte na grubi dio ribeža ili ih nasjeckajte na sitne kockice. U širu posudu stavite kockicu maslaca, dodajte jabuke, šećer i vanilin šećer, cimet pa lagano pirjajte jabuke dok ne omekšaju i dok ne ishlapi tekućina. Ohladite pa umiješajte sjeckane orahe i namočene grožđice.
  2. U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto.
  3. Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto  pa ga podijelite na dva dijela.

Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.

  1. Na razvaljano tijesto dodajte nadjev od jabuka pa ga poravnajte žlicom. Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom.
  2. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.

 

Ostavi komentar