13.3 C
Čakovec
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

ODLIČAN RECEPT za domaću pitu od jabuka koja miriše na cimet

Što kažete na recept za pravu domaću pitu od jabuka koja tako neodoljivo miriše na cimet i poziva na druženje uz omiljeni topli napitak?

Prhko tijesto, sočne jabuke, cimet i dobro ugrijana pećnica glavni su aduti za finu i aromatičnu pitu od jabuka koju možete ispeći tijekom cijele godine.

Izvrsno će prijati uz čaj ili popodnevnu kavu, a možete se kojom šnitom počastiti i ako pazite na unos slatkih zalogaja i deserata jer je puno “bezopasnija” od kremastih kolača i torti, piše zadovoljna.hr

Sastojci za pitu od jabuka:

Za tijesto:

200 g glatkog pšeničnog brašna

100 g oštrog pšeničnog brašna

250 g maslaca

100 g šećera

1 prašak za pecivo

1 jaje

1-2 žlice kiselog vrhnja

prstohvat soli

malo ribane korice limuna

Za nadjev

7-8 većih kiselijih jabuka

100 g šećera

1 žličica cimeta

1 vanilin šećer

50 g grožđica (+ tri žlice ruma za namakanje)

šaka sjeckanih oraha

Priprema za pitu od jabuka:

  1. Jabuke ogulite i naribajte na grubi dio ribeža ili ih nasjeckajte na sitne kockice. U širu posudu stavite kockicu maslaca, dodajte jabuke, šećer i vanilin šećer, cimet pa lagano pirjajte jabuke dok ne omekšaju i dok ne ishlapi tekućina. Ohladite pa umiješajte sjeckane orahe i namočene grožđice.
  2. U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto.
  3. Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto  pa ga podijelite na dva dijela.

Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.

  1. Na razvaljano tijesto dodajte nadjev od jabuka pa ga poravnajte žlicom. Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom.
  2. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE