Kako ispeći jednostavan kruh prema savjetu ministra

Građani Hrvatske odlučili su bojkotirati trgovačke lance zbog sve viših cijena hrane, a ministar gospodarstva ima rješenje za one kojima je pekarski proizvod postao luksuz – pećnicu u ruke i tijesto na stol! Jer, u 2025. godini, nije stvar samo u bojkotu – pravo pitanje je zašto uopće kupovati kruh, mlijeko ili bilo što drugo, kad se to, kako ministar implicira, očito može napraviti kod kuće?

Što je sljedeće? Osim što ćete nakon posla umijesiti tijesto, mogli biste razmisliti i o vlastitom vrtu za povrće, maloj mljekari za mlijeko i sir, pa čak i kućnoj rafineriji za jeftinije gorivo. Jer, kako stvari stoje, građani su očito previše razmaženi kad očekuju da osnovne životne namirnice budu dostupne po razumnim cijenama.

Ali, u duhu ministrovog praktičnog savjeta, da ne kažete da vam nitko nije pomogao – donosimo vam jednostavan recept za domaći kruh. Možda neće riješiti problem inflacije ili rastućih troškova života, ali barem ćete imati svjež kruh koji ste sami napravili, uz osjećaj ponosa što ste postali pekar amater.

Sastojci za domaći kruh

  • 450 g oštrog brašna
  • 1 vrećica kvasca
  • 375 ml tople vode
  • 2 čajne žličice soli
  • prašak za pecivo

Upute

  1. U velikoj posudi pomiješajte ponajprije brašno, sol, kvasac i prašak za pecivo.
  2. Suhim sastojcima dodajte toplu vodu, te nemojte previše miješati jer se pretjeranim miješanjem umanjuje svojstvo kvasca.
  3. Pokrijte posudu krpom i ostavite tijesto da se diže najmanje sat vremena, dok ne udvostruči volumen.
  4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 °C oko 20 minuta s poklopcem, te 20 minuta bez poklopca, dok korica ne postane zlatno-smeđa.

I eto ga – kruh koji će vas koštati manje od onog u trgovini, uz osjećaj zadovoljstva što ste, u duhu nacionalnog ponosa, sve odradili sami. Ministre, hvala na savjetu!

pecivo

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE