Orehnjača i makovnjača svima su dobro znani tradicionalni kolači koji se pripremaju u svakom domaćinstvu, a posebno su popularni u vrijeme berbi koje su trenutno u punom jeku. Također prate sve važne događaje, svadbe, obljetnice, krstitke i slično i simbol su bogatog stola na kojem ništa ne fali.
Nažalost, u posljednje vrijeme sve više ljudi bori se s nekim vidom intolerancije na određene sastojke u jelima i desertima pa su orehnjača i makovnjača za njih tek tužna uspomena o kojoj mogu samo sanjati. Naša današnja kuharica, Marija Goričanec iz Strahonica, svojom nas je pričom, ali i savršenim receptom, uvjerila da ne mora biti tako.
Kao majka djevojčice rođene s celijakijom prije 23 godina, prošla je svakojaka iskustva i podijelila je s nama ohrabrujuće informacije. Danas je predsjednica Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske i sav je svoj život i aktivnosti podredila borbi protiv ove bolesti, ali i podizanju svijesti oboljelih da ne moraju biti uskraćeni ni za što zbog celijakije.
Za nas je pripremila orehnjaču i makovnjaču bez glutena.
Cijeli članak Aleksandre Sklepić donosimo u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 24. rujna, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.