Kruh s domaćim kvascem

ana kranjčec
Ana Kranjčec

U novonastaloj situaciji oko pandemije koronavirusa ljudi su najprije pohrlili u trgovine i pokupovali višegodišnje zalihe WC papira. Nakon toga uslijedila je pomama za kvascem kako svježim, tako i suhim. Stoga ga je jedno vrijeme bilo nemoguće vidjeti na policama malih trgovina i velikih trgovačkih lanaca. Povodeći se imaginarnim strahom, ljudi su sami sebe uvjerili kako će doma u krugu obitelji peći kruh u slučaju da se sve zatvori. Jer po nekakvom pravilu, ustaljeno je mišljenje ako nema kruha, onda vlada glad.

No to ipak nije tako. Trgovine i dalje rade, pekare peku svaki dan svježi kruh, a i kruh se može pripremiti doma i to bez trunke kupovnog kvasca. Takav kruh i danas peče Ana Kranjčec iz Štefanca koja nam je rado otkrila svoj recept kruha koji obožava njena brojna obitelj.

– Nekad smo kruh pekli od crnog brašna, no sada ga ja pravim od običnog bijelog, pojasnila nam je odmah na početku. Po istom principu radi se i kukuruzni kruh s time da se to brašno mora popariti, odnosno preliti vrućom vodom.

Recept Ane Kranjčec vrlo je jednostavan.

ana kranjčec 1

A o kojim se sastojcima radi te kako se priprema domaći kvasac a potom i kruh, pročitajte u novom tiskanom izdanju naših novina koje će se već sutra ujutro, 17. travnja naći na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar