Irena Dvanajščak iz Murskog Središća priprema odlična BBQ rebarca

Pečena svinjska rebarca omiljeno su jelo mnogim ljubiteljima mesa, a kad su dobro začinjena i pečena polako i pažljivo, za mnoge nema boljeg mesnog obroka.

Irena Dvanajščak (42) iz Murskog Središća među svojim je prijateljima i obitelji razvila pravi brand pripreme ovog kultnog mesnog savršenstva, a ljubav prema kuhanju i pripremanju hrane pretvorila u umjetnost, posebno u ovom području.

– Potječem iz Bosne, a živim u Murskom Središću, jer imam međimurske korijene, rekla nam je Irena. Deda je bio rođen u Selnici (popularno u Črnoj Mlaki). Kad sam bila mala, deda je imao sušionu mesa, a tata je često vrtio odojke na ražnju, zbog čega je bilo neizbježno da se zaljubim u ”plodove koca”. Veliki sam gurman i strašan ljubitelj mesa.

Irenin specijalitet su BBQ rebarca (od engleskog barbeque što je popularan naziv za roštilj).

Originalna i uvijek vjerna sebi, Irena je dokaz kako žene u kuhinji odavno više nisu samo tihe, mirne domaćice, nego su, naprotiv, strastvene i maštovite umjetnice.

Recept za Irenina BBQ rebarca:

Sastojci:

  • Suha svinjska rebarca – količina po vlastitoj želji
  • Začini: sol, biber, granule češnjaka, mljevena slatka crvena paprika
  • smeđi šećer
  • ulje za pečenje
  • malo temeljca za podlijevanje
  • BBQ umak
  • Mladi krumpir kao prilog

Priprema pečenih rebaraca:

Rebra začiniti smjesom začina: sol, biber, češnjak u granulama, slatka mljevena crvena paprika i smeđi šećer). U pleh uliti malo ulja i slagati rebra, te ih podliti s malo temeljca. Oko rebaraca poslagati mladi krumpir i nekoliko češnja češnjaka, pokriti folijom i peći na laganoj temperaturi, oko 130 stupnjeva najmanje tri, do tri i pol sata. Negdje na polovici tog razdoblja, rebra otkriti i politi s još malo temeljca, te natrag prekriti folijom i vratiti u pećnicu.

Nakon tri i pol sata, rebra izvaditi iz pećnice, premazati ih BBQ umakom, te staviti u pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Tako će se rebarca lijepo zapeći i dobiti hrskavu teksturu. Pečena na ovaj polagani način, rebarca su jako ukusna, začinjena i slatkasta, a ako se lako odvajaju, “spadaju” s kosti, onda ste uspjeli u njihovoj pripremi.

Gotova rebarca kojima je nemoguće odoljeti
Gotova rebarca kojima je nemoguće odoljeti
Irena s BBQ rebarcima
Irena s BBQ rebarcima

Ivona Colarić iz Gardinovca izrađuje predivne košarice od tijesta

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE