Je li netko za prekrasnu mješavinu vrhnja umućenog do savršenstva sa slatkim mascarpone sirom, a zatim poslaganog ženskim prstićima namočenim u espresso i amaretto? Da molim! To je savršen odgovor, jer vrijeme je za Dan tiramisua!
Prema talijanskoj tradiciji, tiramisu je relativno novi, datira tek od sredine 20. stoljeća i pojavljuje se u sjeveroistočnim dijelovima Italije. Njegova popularnost rasla je iz malih gradova u Treviso, Veneciju, Rim, a potom i u cijeli svijet.
Prvo obilježavanje Dana tiramisua održano je 2017. godine, kao naklon na slasticu Clare i Gigi Padovani. Njih dvoje su talijanski pisci o hrani, novinari i autori knjige “Tiramisu: Povijest, zanimljivosti i interpretacije najomiljenijeg talijanskog deserta”, kao i više od dvadeset drugih knjiga o hrani talijanskog porijekla.
Padovani su smatrali da ova izvrsna slastica zaslužuje malo više pažnje, pa je dobila svoj dan slavlja. A zašto se Dan tiramisua održava 21. ožujka? Padovani su vjerovali da ne postoji bolji način da ostavite zimsko blajhanje iza sebe i proslavite dolazak proljeća od prekrasnog jela tiramisua.
Ponekad se naziva i Svjetskim danom tiramisua, a ovaj događaj nudi izvrsnu priliku kulinarskim stručnjacima, ljubiteljima slastica i talijanskim obožavateljima da proslave i uživaju!
Izvor: Days of The Year